Sklonost alergijama zavisi od godišnjeg doba u kom smo rođeni!

Engleski naučnici tvrde da godišnje doba u kojem smo došli na svet utiče na nastanak pojedinih bolesti. Za razliku od DNK, koji nasleđujemo od roditelja, epigenetski markeri se menjaju u zavisnosti od okruženja.

.

Ako ste rođeni u jesen ili zimu u većem ste riziku da patite od alergija nego oni koji su se rodili u prolećnim ili letnjim mesecima. Za to što kijate i šmrcate zbog polena ili prašine kriva je epigenetika, tvrde naučnici sa Univerziteta u Sautemptonu. Njihovo saznanje bazira se na teoriji da jedna grupa faktora (epigenetskih) utiče na to da određeni geni mogu da imaju ekspresiju u zavisnosti od okruženja u kojem se taj DNK nalazi.

Istraživači dr Gabrijela Loket i Džon Holouvej objašnjavaju da na nastanak alergije značajan uticaj ima, na primer, nedostatak sunca u zimskom periodu, kada je beba rođena, što doprinosi smanjenom nivou vitamina D. Zatim, i od toga kada je novorođenče imalo prvu respiratornu infekciju, što je opet najčešće zimi. Uticaj ima i ishrana majke u trudnoći, koja je siromašnija vitaminima i mineralima tokom jesenjih i zimskih dana.

Ali, bez obzira na to koliko ovi faktori utiču na nastanak alergije, do sada niko nije otkrio kako ovo rano okruženje u vreme kada je beba rođena, može da utiče na to da se kod te osobe tek za nekoliko godina, ili čak decenija razvija bolest.

Nova studija proučavala je da li epigenetski markeri u nečijem DNK mogu da budu mehenizam koji "stoji" iza ove povezanosti okruženja prilikom rođenja i nastanka alergije.

Naravno, genom se ne menja u zavisnosti od sezone, ali određeni epigenetski markeri koji se nalaze u okviru DNK utiču na gensku ekspresiju - proces u kome se specifični geni aktiviraju da proizvode određeni protein. Ovo može da izazove reakciju imunog sistema i samim tim i osetljivost na određene bolesti.

Za razliku od DNK, koji nasleđujemo od roditelja, epigenetski markeri se menjaju u zavisnosti od okruženja i omogućavaju gensku ekspresiju da odgovore na te faktore iz okruženja. I ovaj proces može dugo da traje.

Naučnici Loket i Holouvej su posmatrali DNK metilaciju (jednu vrstu epigenetske oznake) kod 367 osoba i otkrili su, prvi put, da godišnje doba u kojem su rođene ostavlja epigenetski trag na genomu koji je vidljiv i u 18. godini života. Ovo saznanje objašnjava kako godišnje doba u kojem smo rođeni može da utiče na rizik od nastanka alergije kasnije u životu.

Oni su, dalje, testirali da li su sezonske varijacije DNK metilacije povezane sa alergijskom bolešću. Otkrili su da utiču na rizik od alergije kod učesnika studije.

Studije su, takođe, pokazale da godišnje doba na rođenju utiče i na mnoge druge stvari poput telesne težine, životnog veka, sposobnost reprodukcije i na rizik od obolevanja od bolesti srca, ali i šizofrenije.

Markeri koje su pronašli u DNK osamnaestogodišnjaka su bili veoma slični sa epigenetskim markerima kod dece stare osam godina koje su koristili kao uporednu grupu. Ali, kada su ispitali grupu novorođenčadi, ove markere nisu otkrili. To znači da su se DNK metilacije promenile posle rođenja, a ne za vreme trudnoće.

Ovo istraživanje prvi put otkriva mehanizam kako godišnje doba u kojem je neko rođen može da utiče na nastanak rizika od bolesti, ali još se precizno ne zna koji tačno podsticaji iz okoline aktiviraju ovaj mehanizam. To će, kažu istraživači, biti predmet njihove sledeće studije.

NAJČEŠĆI ALERGENI SU:

* Poleni trave i drveća

* Grinje * Dlake kućnih ljubimaca, pasa i mačaka

* Insekti kao što su ose i pčele

* Industrijska i kućna hemija

* Lekovi

* Hrana kao orasi, mleko i jaja

KAKO MOGU DA SE UBLAŽE SIMPTOMI

* Držite biljke u domu. Biljke u saksiji su prirodni prečistači vazduha

* Otvorite prozore, jer vazduh napolju kakav god da je bolji je od ustajalog vazduha, jer stalno cirkuliše

* Koristite usisivače sa vodenim filterima jer ne dižu prašinu

* Izbegavajte otrovne hemijske proizvode u kući i okolini

* Izuvajte se pre ulaska u kuću jer tako ne unosite prljavštinu i prašinu

Izvor: novosti