11 razloga da odmah pojedete bananu!

Evo zbog čega je banana pravi izbor za zdravu užinu. Banane sadrže tri vrste šećera - fruktozu, sarkozu, glukozu i vlakna, kombinaciju koja ima odličan efekat na naše telo i daje mu energiju.

.

Studije su pokazale da su samo dve banane dnevno dovoljne za 90 minuta intenzivnog rada. Ali, energija nije jedina dobra stvar koju dobijamo konzumiranjem ovog voća, ima ih mnogo više.

Depresija

Na osnovu rezulatata koji su dobijeni u naučnom istraživanju među osobama koje pate od depresije, stručnjaci tvrde da banana može da ublaži simptome ove bolesti. To je zbog toga što ona sadrži triptofane, koji se pretvaraju u serotonin u telu, poznatom još kao hormon sreće.

Anemija

Kako banane imaju dosta gvožđa, one doprinose stvaranju hemoglobina u krvi, koji pomaže u slučaju anemije.

Krvni pritisak

Prednost ovog voća je u tome što sadrži malo soli, ali veliku količinu kalijuma koji ima značajnu ulogu u regulisanju krvnog pritiska.

Koncentracija

Banane imaju pozitivan uticaj na naš mozak i jedna studija je pokazala da oni studenti koji su jeli bananu ujutro, imali su bolju koncetraciju u toku dana.

Zatvor

Obogaćena vlaknima, banana pomaže da se reši problem sa zatvorom, bez upotrebe laksativa.

Glavobolja

Imali ste burnu noć? Bez brige, milkšejk od banane će rešiti vaš problem sa glavoboljom. Ukoliko uzmete kašičicu bagremovog meda, umirićete vaš stomak, a vaša potreba za šećerom biće zadovoljena.

Jutarnja mučnina

Banana će vam pomoći da smanjite i u potpunosto eliminišete jutarnje mučnine.

Ujed komaraca

Da biste smanjili otok koji nastaje ujedom komarca ili slično, trljajte otok unutrašnjom stranom bananine kore.

Nervi

Bogata vitaminom B, banana opušta vaše nerve. Ukoliko imate stresan posao, ona je pravi izbor za užinu.

Organi

Zbog mekanog sadržaja, ovo magično voće se koristi kao efikasan prirodni lek protiv oboljenja creva.

Reguliše temperaturu tela

U poređenju sa jabukama, banana sadrži četri puta više proteina, dva puta više ugljenih hidrata, tri puta više fosfora i čak pet puta više vitamina A i gvožđa.

Izvor: b92.net