Pogledajte šta se dešava u mozgu kada umesto slatkiša pojedete voće!

Ova saznanja mogla bi da objasne zašto je tako teško držati se dijete. Misteriozno je zašto nas i dalje preplavi osećaj zadovoljstva u očekivanju nagrade kada je više ne tražimo.

.

Dan ranije ste, gledajući svoj odraz u ogledalu pre odlaska na spavanje, čvrsto odlučili da ćete na dijetu. I opet se dogodilo da ste umesto zdravog dezerta pojeli nešto slatko uprkos obećanju koje ste sebi čvrsto dali da ćete jesti zdravo. Niste jedini.

Jedno novo istraživanje objašnjava šta se događa u mozgu kada ste izabrali kolač umesto voća. Kada ljudi vide nešto što ih podseća na zadovoljstvo i nagradu u prošlosti, deo mozga povezan sa zadovoljstvom preplavi dopamin, pa čak i ako ne obraćaju pažnju, kaže studija objavljena u časopisu Current Biology. Ova saznanja mogla bi da objasne zašto je tako teško držati se dijete. Misteriozno je zašto nas i dalje preplavi osećaj zadovoljstva u očekivanju nagrade kada je više ne tražimo.

Eksperiment s bojama

Studija je skenirala mozgove 20 volontera mereći moždanu aktivnost ubrizgavanjem radioaktivne hemikalije. Nastali snimci mozga su bili u boji. Učesnicima eksperimenta plaćeno je 1,5 dolara da pronađu crvena područja na snimku i 0,25 dolara za zelena. U sledećem koraku, nisu dobili nagradu za pronalaženje boja. I tu sad stiže iznenađenje. Iako im nije plaćeno da nađu određene boje, ipak su se automatski fokusirali na traženje crvenih objekata, pa se pokazalo pojačano lučenje dopamina kao da opet stiže nagrada za njihov trud.

Oblike drugih boja pronalazili su sporije jer su ih možda crveni objekti ometali. Prethodno iskustvo u kom su dobili novac i dalje je uzrokovalo lučenje hormona sreće iako više nisu očekivali nagradu.

Nagradite se nečim što volite da radite

Čini se da kad vidimo krofnu, mozak počinje da luči dopamin zbog prethodnog iskustva zadovoljstva iako uopšte u tom trenutku ne želimo da jedemo krofnu. Tu nam treba puno samokontrole. Samokontrola je težak proces i mnogo stvari utiče na sposobnost da ne žudimo za nečim što za nas nije dobro. Znajući kako mozak funkcioniše, možda bi moglo da pomogne da odolimo iskušenju. Možemo da pokušamo da izbegavamo situacije gde smo izloženi iskušenju, znači nikako da ne ulazimo u poslastičarnicu ili prodavnicu, pa da gledamo u krofne.

Ključna je i jačina signala u mozgu

Drugo je da pokušate sebe da nagradite nečim drugim što volite da radite umesto jela, poput odmaranja uz omiljenu TV seriju, razgovor sa dragom osobom, šetnjom i bilo čime što vas raduje. Kada se radi o samokontroli, nismo svi isti. I jačina signala kojom mozak odgovara na moguće nagrađivanje, može da predvidi da li ćemo teško ili lako da se odupremo izazovu. Zavisnost je deo mnogo šireg problema i način na koji mozak donosi odluke naučnici još nisu dokučili.

Izvor: Telegram.hr