Greške zbog kojih imamo bolnu menstruaciju i probleme

Previše kafe i premalo sna mogu uzrokovati ozbiljne probleme tokom "onih dana"...

.

Preskočili ste kontraceptivnu pilulu

Hormonske promene glavni su uzročnik nepodnošljivih simptoma PMS-a i menstrualnih grčeva. Kontracepcijska pilula reguliše hormone u našem telu i ako zaboravite da popijete pilulu to može dovesti do neredovnog krvarenja.

Ne spavate dovoljno

Savet da treba da imate 8 sati sna za dobro zdravlje nije mit nego istina. Redovno odlaženje na spavanje u isto vreme i minimalno 8 sati sna pomoći će vam da vaše menstruacije budu redovne i manje bolne, dok nedostatak sna može produžiti trajanje krvarenja.

Pijete previše kafe

Menstruacija podstiče nesanicu, razdražljivost i nervozu. To je takođe i posledica ispijanja prevelikih količina kafe. Upravo zato trebalo bi da smanjite unos kofeina tokom menstruacije kako u startu ne biste intenzivirali postojeće simptome.

Previše vežbate

Dugotrajna vežbanja i "teške" vežbe koje opterećuju telo i utiču na balans hormona u telu trebalo bi izbegavati tokom menstruacije. Tokom menstruacije lekari preporučaju isključivo lagane i umerene vežbe koje vam mogu pomoći i olakšati neugodne simptome.

Ne odričete se alkohola

Čaša crnog vina nakon večere ili ručka nije loša stvar, i zaista je dobro za zdravlje. Međutim, alkohol produžuje trajanje menstrualnih grčeva, pa bi zbog toga bilo dobro da ga izbegavate tokom PMS-a i menstruacije.

Često putujete

Hormon pod nazivom melatonin je ono što nas zapravo "tera" na spavanje. Melatonin se stvara u našem telu kada noć počne da pada i nestaje pojavom dnevne svetlosti, a njegov "nedostatak" u telu tokom dana održava nas budnima.

Svako putovanje, klimatske promene ili vremenske zone utiču na proizvodnju melatonina koji utiče na balans svih ostalih hormona u telu. Stoga nije retkost da menstruaciju dobijete ranije tj. čim dođete na svoje novo odredište ili da ona poprilično kasni.

Pod stresom ste

Kada smo nervozni naše telo ispušta kortizol, hormon stresa, koji loše utiče na stanje kompletnog organizma, pogotovo u vreme menstruacije. Ako ste danima pre menstruacije bili pod stresom onda grčevi, bolni jajnici, pojačana pojava bubuljica, prevremeno ili kasno krvarenje nisu ništa neuobičajeno.

Savet: Na smanjenje stresa tokom ciklusa utiče i pravilan odabir higijenskih potrepština uz koje će se žena osećati sigurno.

Osim standardnih jednokratnih uložaka i tampona, u poslednje vreme sve popularnije su "kontroverzne" menstrualne čašice, a pristalice prirodnih materijala koriste i uloške za višekratnu upotrebu.

Izvor: superzena.b92.net