Limun dijeta za čišćenje organizma

Letargija, bezvoljnost, neispavanost i konstantni osećaj manjka energije samo su neki od simptoma koje osećamo.

.

Zima i prečesti boravak u zatvorenim prostorijama isrpljuju naše telo, pa je vreme da mu ponovno vratite živost i snagu. Nutrijenti koje unosimo u svoje telo jedan su od glavnih razloga loše probave, a ona dalje uzrokuje zamor, promene raspoloženja i promene u težini.

Jednodnevna dijeta čišćenja svodi se na unos namirnica i napitaka koji će prirodnim putem telo očistiti od štetnih toksina. Limunova dijeta temelji se na povećanom unosu prirodnog limunovog soka, limunade, ali takođe uključuje voće, mahunasto povrće, orašaste plodove i semenje.

Umesto da jedete namirnice koje će vas umoriti ili slatkiše koji će vam samo privremeno povisiti šećer u krvi, u organizam ćete uneti mnoštvo namirnica koje će vas pročistiti, vratiti energiju, a veće količine vode pomoći će vam da stimulišete prirodni proces samodetoksikacije tela.

24-satni plan je odličan način da se vratite na pravi put, te će vašem sistemu za varenje dati poticaj. Iako ćete primetiti i gubitak na težini (600 g do 1kg) prvenstveni cilj ove dijete nije gubitak kilograma, nego vraćanje energije pomoću najboljih prirodnih nutrijenata koje telo može dobiti.

Ovu dijetu ne biste trebali sprovoditi češće od jedan dan nedeljno, a najjednostavnije će vam biti ukoliko se odlučite primenjivati je subotom ili nedeljom kada ne radite jer ćete uspeti pronaći vremena za opuštanje i pripremu jela.

Temelj dijete je sveže isceđena limunada, mnogo vode, ali redovni obroci i međuobroci, u što zdravijim razmacima.

Kako pripremiti limunadu?

½ - 1 limun

300 ml vode za piće

1 štapić cimeta

Mrvicu ljute papričice (čilija ili feferona u prahu)

Iscedite limun, dodajte vodu, papričicu i po želji cimet. Poslužujte na sobnoj temperaturi.

Iako je cimet opcionalan, istraživanja su pokazala da može pomoći da se uspostavi ravnoteža šećera u krvi, pa ako vam se sviđa njegov ukus, pomoću cimeta možete „zasladiti“ limunadu. Limunadu dobro promešajte. Ljuta papričica će pojačati ukus i podstaći će prirodno zagrevanje tela, tačnije daće vam osećaj topline, te će ubrzati proces čišćenja i eliminacije toksina.

Dobro bi bilo da, ukoliko možete, iscedite jedan limun i da tokom dana uzmete nekoliko puta po jednu kašiku.

7:30 Pokušajte da ustanete rano ujutro i popijte svoju prvu čašu limunade. Nemojte piti hladnu limunadu jer će tada šokirati vaš organizam, a to može da uzrokuje nadutost. Pričekajte najmanje pola sata ili doručak pre nego što operete zube.

Doručak:

20 plodova šumskog voća (po pet plodova borovnice, crne ribizle, maline, jagode)

1 jabuku

1 kruška

Jogurt

Šačica badema

Voće možete jesti zasebno ili napraviti voćni jogurt od svih sastojaka.

Međuobrok:

Popijte drugu čašu limunade. Nakon deset minuta pojedite jednu bananu i šaku semenki suncokreta ili bundeve.

Ručak:

Ručak pripremite od bilo kojeg mahunastog povrća. Skuvajte ga i začinite ili s isceđenim limunom ili s malo ekstra devičanskog maslinovog ulja. Porcija nije ograničena, ali bitno je ne preterati.

Međuobrok:

Treća čaša limunade, a deset minuta nakon nje pojedite krastavac, radič ili zelenu salatu. Uzmite i šaku lešnika ili nekog sušenog voća.

Večera:

Riba na žaru, s tim da uz nju možete jesti koliko želite povrća i kojeg želite (šargarepa, brokuli, spanać…) samo je važno da je kuvano i bez začina. Ako ne jedete ribu, zamenite je sojom ili avokadom.

Dva sata pre odlaska u krevet:

Čaša limunade

Pre odlaska u krevet napravite kupku s eteričnim uljima kako bi vas aromaterapeutsko delovanje opustilo.

Ceo dan unosite što više čiste vode u organizam.

Izvor: b92.net