Da li je beli pirinač zaista štetan?

Mnogi nutricionisti demonizovali su sve “bele” namirnice: beli pirinač, krompir, testeninu, beli hleb... Ali da li je sve baš tako?

.

Nekada davno neko je pokrenuo glasinu da je beli pirinač štetan, dok je braon zdrav. Nije poznato odakle potiče ta zabluda, ali je mnoge uskratila za kvalitetan izvor ugljenih hidrata.
Mnogi nutricionisti demonizovali su sve “bele” namirnice: beli pirinač, krompir, testeninu, beli hleb... ali je stvarni problem s njima taj što ih obično prelivamo slanim, masnim, ušećerenim prelivima, koji ih čine nezdravim.

Kada je reč o pirinču, mnogi smatraju da je braon pirinač zdraviji zato što je bogatiji vlaknima (ima tri grama, za razliku od belog koji sadrži 0,5 grama po jednoj šolji kuvane namirnice) i tako vas duže drži sitim.

Međutim, pošto je pirinač uglavnom samo jedna od komponenti obroka, osoba koja jede, recimo, varivo od sočiva i povrća uz pirinač, može da odabere bilo koji, a da ne primeti razliku u sitosti nakon jela.

Osim toga, integralni pirinač sadrži određene sastojke u opni koje nisu dobre za konzumaciju i kojima se biljka brani od štetočina, što beli pirinač čini lakšim za varenje.

Izvor: b92.net