10 razloga da SVAKI dan pijete vodu sa limunom!

Ako vam je dosadilo da stalno pijete običnu vodu, a istovremeno biste hteli da poboljšate fizičko i mentalno zdravlje, počnite svakodnevno da pijete vodu s limunom.

.

Čisti kožu

Voda sama po sebi podstiče eliminaciju toksina iz tela. Ako u nju dodate limun koji obiluje vitaminom C, dobićete napitak koji sprečava nastanak bubuljica, akni i prevremeni nastanak znakova starenja.

Reguliše pH vrednost

Iako vam se možda čini da limun ima kiselo svojstvo, treba znati da pripada grupi namirnica s alkalnim delovanjem. Povećanjem unosa namirnica s alkalnim delovanjem smanjujete rizik od nastanka niza bolesti i otežavate različitim patogenima preživljavanje u vašem telu.

Jača imunološki sistem

Kalijum iz limuna će regulisati nivo krvnog pritiska, stimulisati rad mozga i nervnog sistema, a vitamin C će smanjiti rizik od nastanka gripa i prehlade. Za brži oporavak od prehlade i gripa pijte toplu vodu s limunom i malo meda.

Podstiče mršavljenje

Voda sa limunom ubrzava rad metabolizma, sprečava nastanak žudnje za slatkišima i grickalicama, podstiče eliminaciju suvišne vode iz tela i učestvuje u regulaciji apetita.

Osvežava dah

Začinjena hrana, pušenje i kafa mogu isušiti usta i uzrokovati neprijatan zadah. Tu vam može pomoći voda s limunom koja će ujedno i regulisati pH vrednost usne šupljine.

Podstiče rad mozga i nervnog sistema

Zbog visokog udela kalijuma, voda s limunom može smanjiti rizik od nastanka depresije, anksioznosti, poboljšati pamćenje i koncentraciju, a vitamin C će regulisati nivo hormona stresa.

Ublažava simptome bolesti respiratornog sistema

Voda sa limunom ima odlična antibakterijska svojstva, smanjuje rizik od nastanka infekcija i ublažava simptome već postojećih. Istraživanja su pokazala da je odlična i za ublažavanje simptoma alergija.

Podstiče rad probavnog sistema

Ako često osećate probavne smetnje, nadutost, gasove ili zatvor, počnite svakodnevno da pijete vodu s limunom. Podstaći će rad probavnog sistema, a prve rezultate ćete primetiti već nakon nekoliko dana.

Smanjuje upalu

Istraživanja su pokazala da nelečena hronična upala povećava rizik od nastanka srčanih bolesti. Hronična upala u telu uzrokuje niz neželjenih simptoma, glavobolje, bolove i napetost u mišićima. Voda sa limunom ima moćno protivupalno delovanje.

Povećava nivo energije

Kafa dehidrira telo, zbog čega umor može postati još intenzivniji. Kafu slobodno možete zameniti vodom s limunom jer će ona ukloniti umor, popraviti raspoloženje, poboljšati pamćenje i koncentraciju, i povećati nivo energije.

Izvor: centarzdravlja.rs