Poslepodnevna dremka okrepljuje telo

Popodnevna dremka koju uobičavaju mediteranski narodi, uz hranu bogatu biljnim mastima, smanjuje opasnost od srčanog udara i umiranja od kardiovaskularnih bolesti, ustanovili su grčko-američki naučnici.

.

Istraživanje koje su sproveli medicinski fakulteti u Atini i na Harvardu obuhvatilo je više od 20 000 Grka između 20. i 86. godine.

Proučavajući odgovore ispitanika vezane za učestalost i dužinu spavanja u popodnevnim satima, naučnici su utvrdili da je procenjena opasnost smrtnih ishoda od srčanih bolesti čak 34 odsto niža kod osoba koje spavaju po podne.

Britanci su napravili slično istraživanje sa pilotima komercijalnih avio-kompanija na dugim linijama. Ustanovili su da samo sat odmora tokom leta, povećava budnost, koncentraciju i oprez u narednih 10 sati. Ukoliko dremaju tek 26 minuta, dok kopilot upravlja avionom, oprez i budnost se povećavaju za 54 procenata, a profesionalna sposobnost za 34.

Utvrđeno je, takođe, da popodnevni spavači noću manje pate od nesanice, kao i da im je san u kontinuitetu duži za 20 minuta. Da je popodnevno dremanje važno za telo i mozak, potvrđuju i iskustva iz života genijalnih umova. Albert Ajnštajn je, na primer, redovno dremao u svojoj fotelji sa olovkom u ruci. Budio bi se kada bi olovka ispala i udarila o pod. Na taj način sprečavao je sebe da padne u dubok san, posle kojeg mu misli ne bi bile potpuno bistre.

Izvor: novosti