Zdravlje

Toplom supom protiv prehlade i gripa

Obrocima bogatim ugljenim hidratima i masnoćom možete da se odbranite od virusa influence. Domaći tečni obrok sadrži lako svarljive proteine koji jačaju organizam, vitamine B grupe i malo masti.
11.01.2017. - 10:00h

Da biste se što pre izborili sa gripom, na jelovniku bi trebalo da bude 15 odsto belančevina, 30 odsto masnoća i 55 procenata ugljenih hidrata. Svaki dan trebalo bi uzeti tri kašičice maslinovog ulja u obrocima i salatama, i pojesti domaću pileću supu, jer je to najbolji tečni obrok tokom svake prehlade, sadrži lako svarljive proteine, neophodne organizmu da se oporavi, vitamine B grupe i malo masti.

Uopšteno, kod gripa, i u prevenciji gripa, svi obroci moraju da budu hranljivi ali vrlo lagani, bogati kompleksnim šećerima ili ugljenim hidratima. U ishranu treba uvrstiti testeninu, pirinač, krompir i dosta hleba od integralnog brašna, ako je moguće obogaćenog semenkama susama (sadrži kalcijum) i suncokreta (bogat je izvor vitamina E).

Šargarepa, spanać, blitva, brokoli bogati su beta-karotenom, pigmentom koji se u organizmu pretvara u vitamin A, a pomorandže, kivi, peršun i paprike sadrže velike količine vitamina C. Ne treba zaboraviti i beli luk koji se oduvek primenjuje u lečenju katara, smanjivanju bola u grlu, snižava temperaturu i pomaže u lečenju infekcija disajnih puteva.

Izvor: novosti