ŠEST vežbi koje vam mogu pomoći da prestanete da hrčete

Hrkanje ima za posledicu loš san, umor i razdražljivost, a neprijatnost koju donosi partneru je samo dodatna muka. Evo kako da ga se oslobodite.

.

Hrkanje koje traje mesecima, pa i godinama, izaziva niz zdravstvenih problema: loš san, razdražljivost, umor. Hrkanje se češće javlja kod gojaznih osoba, pa stručnjaci kažu da je za prestanak hrkanja dovoljno da se smanji telesna težina za samo 10 odsto.

Osim izbegavanja spavanja na leđima, alkohola i sedativa, stručnjaci preporučuju i nekoliko vežbi. Vežbe uključuju izgovaranje određenih glasova, savijanje jezika, korišćenje slamke, a sve da bi se ojačali oslabljeni mišići u gornjem respiratornom traktu:

1. Izgovarajte samoglasnike (a-e-i-o-u) glasno redom tri minuta, nekoliko puta na dan.

2. Zatvorite usta i napućite usne. Ostanite u tom položaju 30 sekundi.

3. Otvorite usta, pa pomerite vilicu udesno i držite je tako 30 sekundi. Isto uradite i na levu stranu.

4. Otvorite usta i pokrenite mišiće u zadnjem delu grla. Pomerajte ih 30 sekundi.

5. Stavite prst na udubljenje u bradi pa je lagano gurnite, kao da je ispravljate ili uvlačite. Osetićete kako se mišići na vratu zatežu. Ostanite u tom položaju nekoliko sekundi, opustite se, pa ponovite postupak. Ponavljajte nekoliko puta pred odlazak na spavanje.

6. Udahnite duboko kroz napućene usne (kao da uvlačite vazduh kroz slamku). Stisnite usne, pa "progutajte" vazduh. Izdahnite na nos. Vežba neka traje pet sekundi. Ponavljajte je pet puta na dan.

Izvor: vesti-online.com