Namirnice koje smiruju

Da biste se oslobodili osećaja uznemirenosti, važno je da se opustite i naspavate. Postoji, na sreću, mnogo prirodnih metoda koje u tome mogu da vam pomognu.

.

Čaj od kamilice

Dokazano je da ovaj napitak smanjuje intenzitet grčeva u mišićima i smiruje telo, pa ga popijte svako veče pre spavanja kako biste što lakše zaspali.

Lavanda

Aromaterapija leči blagu insomniju, a lavanda je tu, u bilo kom obliku, najbolja. Možete da izaberete ulje, sprej, losion za telo ili čak sveću sa mirisom ove biljke, koji otvara "čakre" i opušta.

Slatki krompir

Ova namirnica je prirodni neprijatelj stresa, jer je slatkog ukusa i puna je ugljenih hidrata. Bogata je i vlaknima, koja takođe utiču na emotivnu i fizičku pribranost, a održava i osećaj zadovoljstva.

Crna čokolada

Oko 40 grama ove poslastice umanjuje nivo hormona stresa kortizola i katekolamina, što uklanja anksioznost. Pritom se oslobađa endorfin u mozgu i osećaj sreće raste.

Puter od kikirikija

On deluje kao pravo gorivo za iscrpljeno telo i izmožden organizam. Bogat je vitaminom B6 koji reguliše krvni pritisak i podiže raspoloženje.

Cele žitarice

Porcija ugljenih hidrata u vidu celih žitarica oslobađa serotonin i smiruje napete nerve.

Izvor: novosti