Kako da se naterate da jedete sporije?

Ljudi koji prebrzo jedu češće pate od viška kilograma, ali i gorušice i drugih problema sa varenjem.

.

Kada čovek prebrzo jede, on ne uspeva da oseti sitost i nastavlja da guta čak i kad mu je želudac pun. U idealnom slučaju, svako bi trebalo da ima vremena i resursa da od obroka napravi ritual, ali u stvarnom svetu to nije uvek moguće.

Ipak, možete se pridržavati određenih strategija koje će vam pomoći u tome da više uživate u svakom zalogaju.

Ne radite više stvari istovremeno

Spustite slušalicu, pomerite se od tastature, isključite televizor i fokusirajte se na hranu. Obratite pažnju na njen ukus, temperaturu i teksturu. Usklađivanje vašem uma sa čulom ukusa može vam pomoći da više uživate u hrani koju jedete.

Postavite sto

Nemojte da jedete stojeći za pultom. Lepo se smestite za sto i pokušajte da od obroka napravite specijalan događaj. Odaberite fin tanjir, čak i kad je užina u pitanju i polako uživajte.

Jedite kineskim štapićima

Viljuške i kašike rade kao male lopate kad prebrzo jedete i omogućavaju vam da stavljate prevelike zalogaje u usta. Međutim, upotrebom kineskih štapića, bez obzira na to kakvu hranu jedete, možete na bolji način dozirati zalogaje. Osim toga, pošto je rukovanje štapićima nešto zahtevnije od upotrebe viljuške, silom prilika ćete jesti sporije.

Žvaćite “s razumevanjem”

Izbrojite koliko puta ste prežvakali svaki zalogaj. Pokušajte da izdvojite barem 20 sekundi za svaki od njih. Hrana koja je dobro sažvakana lakše se vari.

Izvor: b92.net