Šta ustvari znači kada vam se jede čokolada, čips, meso ili kiselo?!

Ako često osećate izraženu potrebu za nekom vrstom hrane, to ne mora da znači da ste alavi – već da vam organizam nešto traži.

.

- Telo nam uvek na neki način šalje signale šta nam je potrebno. Često zato čeznemo za nekim namirnicama koje uopšte nisu zdrave, kao što je čips, samo zato što u telu nedostaje neki njihov sastojak. To ne znači da treba da se prepustite želji i jedete čips svaki dan, jer je to jako nezdravo. Nasuprot, treba da ustanovite šta vam to fali u telu i da tu supstancu nadoknadite na neki zdraviji način – kaže nutricionista Branka Mirković za 24sata.rs.

Mnogobrojnim naučnim istraživanjima naučnici su uspeli da zaključe šta to vaše telo zapravo traži kada vam se jede neka namrinica.

ČOKOLADA

Ukoliko svakodnevno osećate potrebu za čokoladom, moguće da vam u telu fali magnezijum. Telo posebno oseća potrebu za ovim hemijskim elementom kada smo u stresnim situacijama, pa zato kada imate jako loš dan ponekad osećate kao da je tabla čokolade jedino rešenje za vaše probleme.

Međutim, čokolada nije jedina namirnica koja sadrži dosta magnezijuma, a daleko od toga da je najzdravija. Orašasti plodovi i zelenolisnato povrće takođe su bogati ovim jedinjenjem – a telo će vam biti izuzetno zahvalno ako umesto table čokolade pojedete šačicu badema.

ČIPS

Potreba za slanim grickalicama najčešće ukazuje na to da vam u telu fale elektroliti. Ipak, ako ste navikli da često jedete čips, trebalo bi da znate da ovo može da bude i varka – jer ovakve grickalice izazivaju neku vrstu zavisnosti. Što ih više jedete – više će vam se jesti.

Svakako, uvek možete da pokušate da svoje telo opskrbite elektrolitima i mineralima tako što ćete unositi zdravije alternative, poput maslina i paradajza. Potreba za solju može da znači i da vam telo traži vodu, pa pokušajte da povećate unos tečnosti.

MESO

Velika, sočna, debela šnicla – ko bi joj još odoleo? Ipak, Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da je ipak preskočite, jer je verovatno kancerogena! Ali, rešenje može da bude veoma jednostavno – pojedite nešto zeleno.

Ljudi koji osećaju jaku potrebu za mesom izuzetno često pate od nedostatka gvožđa u krvi. Budući da to može da dovede do malokrvnosti, slabljenja imuniteta, glavobolja i slabljenja organizma, ovo ne bi trebalo da zanemarujete. Proverite krv, a u međuvremenu uvrstite što više zelenog lisnatog povrća u ishranu, jer je ono posebno bogato gvožđem.

KISELO

Kisela hrana se često jede ljudima koji imaju problem sa stomačnom kiselinom. Tačnije, ukoliko imate nedostatak kiseline, telo će vam to dati do znanja tako što će vam se jesti nešto poput kiselih krastavčića.

Manjak stomačne kiseline dovodi do problema sa varenjem, i može dugoročno da ošteti želudac, a najbolje rešenje leži u probioticima. Ipak, ovo nije nešto s čime se treba igrati, pa je najbolje da se obratite lekaru ako osećate da teže varite hranu.

Izvor: 24sata.rs