Da li su veštačke jelke štetne po zdravlje?

Jeste li vi pre za prirodne i veštačke jelke? Mnogi se zbog alergija, ali i finansija odlučuju za veštačke jelke, međutim, da li oni time štete svom zdravlju?

.

Na kupovinu veštačkih jelki ljudi se odlučuju iz brojnih razloga, poput alergije, jednostavnijeg održavanja i čišćenja, višekratne upotrebe i uštede novca, ali različita su mišljenja stručnjaka o tome je li "zdravije" u kuću doneti pravo ili veštačko stablo, piše britanski Independent.

Jedni podsećaju da su veštačke jelke napravljene u potpunosti od sintetičke plastike - polivinil hlorida (PVC) i tvrde da on nije opasan ni štetan po ljudsko zdravlje. Ali dr. Glen Harnet, upravnik lanca klinika "American Family Care" upozorava da je PVC smesa otporna na vatru, u kojoj se ponekad nalaze i metali poput olova, kalaja i barijuma. Podseća da je istraživanjem iz 2004. godine u veštačkim jelkama pronađena određena količina olova.

"PVC otpušta isparljiva organska jedinjenja, a ona mogu da iziritiraju sluznicu očiju, sluznicu nosa i pluća", kaže dr. Harnet.

U nekim slučajevima PVC sadrži i ftalate, isoparljive tečnosti koje se dodaju plastici polimera za povećanje njihove mobilnosti.

"EU je zbog štetnosti zabranio njihovo korišćenje u dečjim igračkama jer mogu da poremete hormonalnu ravnotežu u organizmu", kaže dr. Brus Lanfer, profesor zdravstvenih nauka na Univerzitetu Simon Frase i upozorava da je vrlo teško precizno saznati od čega je neka jelka zaista napravljena.

Podseća da ima mnogo različitih tipova ftalata među kojima neki oponašaju delovanje ženskoga hormona estrogena.

"Tri četvrtine hemijskih jedinjenja pronađenih u raznim predmetima koje svakodnevno koristimo nije dostatno testirano kada je reč o njihovom štetnom uticaju na reproduktivne organe ili uticaj na razvoj mozga i kognitivno bihejvioralne sposobnosti kod dece, ali pretpostavlja se da su sigurni", kaže dr. Lanfer dodajući da je vrlo teško sa stopostotnom sigurnošću ustanoviti kolika je stvarna opasnost od štetnog delovanja potencijalnih hemikalija iz jelki pred kojih provedemo oko šest sati dnevno, mesec dana u godini u razdoblju od oko deset godina.

Ali upozorava na štetnost brojnih drugih predmeta koje posedujemo u domaćinstvu a sadrže ftalate, čak i u prihvatljivim količinama i slična štetna hemijska jedinjenja koja mogu da loše utiču na plodnost a mogu i da smanje količinu testosterona u krvi.

Dr. Harnet ipak u šali kaže da ne želi da bude Grinč i da postoje načini koji mogu da nas zaštite od štetnih uticaja navedenih hemijskih jedinjenja potencijalno sadržanih u jelkama napravljenih od PVC-a. Ističe da proizvodi od sintetičke plastike, uključujući i jelke, ispuštaju mnogo manje štetnih hemikalija nakon što se neko vreme drže napolju, na svežem vazduhu.

"Što se duže vaša veštačka jelka prozračuje izvan kuće na svežem vazduhu, to je bolje", poručuje Harnet i savetuje kupovinu jelki bez PVC-a, napravljenih od polietilena (PE), termoplastičnog materijala od kojeg se najčešće pravi plastična ambalaža.

Izvor: Tportal