Jesenje blago: Zašto bi trebalo da jedemo dunje!

Pečena ili kuvana se preporučuje anemičnim osobama, a pomaže i kod upale želudačne i crevne sluzokože. Čaj od semenki smiruje, pomaže kod nesanice i pročišćava dah.

.

Od oktobra do decembra širi se opojan miris dunje (Cydonia oblonga). Voćka zlatnožute boje, oporog ukusa, pravi je rudnik hranljivih sastojaka, zbog čega je kod starih naroda bila neverovatno cenjena. Smatrali su je simbolom plodnosti, pa su je mladenci uoči venčanja jeli. Francuzi vekovima prave sir od dunje, kuvaju plodove dok ne očvrsnu da se seku nožem, a Jovanka Orleanka je posebno volela ovaj specijalitet. Stari Rimljani su iz dunje izvlačili eterična ulja i proizvodili parfeme.

Potiče iz Irana i Anadolije, a samonikla vrsta u srednjoj Evropi naziva se “sidonijska kruška”. Obiluje vitaminom C, kao i karotenom (provitamin A), vitaminima B1, B2 i B3, bakrom, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, natrijumom, gvožđem, sumporom, hlorom. Sadrži proteine, ugljene hidrate, celulozu, tanine i pektine, a malo kalorija i masti.

Semenke imaju 15 posto ulja i mnogo dragocenog sastojka amigdalina (vitamin B17), koji ima antikancerogeno dejstvo. Bogate su mastima, taninom, pektinom, šećerima, jabučnom kiselinom, emulzinom i protidom.

Kod dunje su lekoviti plodovi, listovi i seme, od ploda se pravi sok i sirup koji reguliše rad creva i sprečava infektivne bolesti. Sok ukuvan sa jednakom količinom šećera, leči kašalj, astmu i akutnu dijareju. Pečena ili kuvana dunja se preporučuje kod upale želudačne i crevne sluzokože, i anemije. Čaj od semenki smiruje, otklanja nesanicu i loš dah. Sveže voće služi za pripremu kompota, marmelada i voćnih kašica ili odlično se slaže sa pečenim mesom.

Preparat protiv bora

Narodni lekari preporučuju efikasan preparat protiv bora: kašičica semenki dunje se sitno isecka, istuca u avanu i prelije sa dve kašičice ključale vode. Smesa se promeša i ostavi deset minuta da odstoji, a njome se mažu lice, vrat, ruke, ispucale usne. To bi trebalo raditi redovno da bi se bore ublažile. Losion za negu se priprema tako što se 200 g dunjine kore drži dve nedelje u 3 dl jake rakije, najbolje komovice, a zatim se to procedi, sipa u tri bočice i hermetički zatvori. Time se lice maže dva puta dnevno.

Čaj za grlo i pluća

Dunju dobro operite, očistite, presecite na četiri dela. Odstraniti semenke i tvrdi deo oko njih, a mesnati isecite na listiće i odmah stavite u litar vrele vode. Kuvajte na umerenoj temperaturi 15,20 minuta, ostavite da se ohladi. Procedite i pijte u malim gutljajima tokom dana. Čaj pomaže kod disajnih tegoba, kašlja, promuklosti i bronhitisa.

Izvor: novosti