Kako vežbaju i hrane se Šaolin monasi

„Dok je efikasnost u borbi primarna funkcija šaolinskog kung fua, neposrednija i veća korist u našem društvu koje se pridržava zakona jesu sjajno zdravlje i vitalnost.“ Vong Kju Kit

.

Manastir Šaolin je jedan od najpoznatijih hramova u Kini, poznat kao kolevka kineskih i japanskih borilačkih veština, a istovremeno je bio najbolja škola borilačkih veština i kolevka kung fua. Uz pomoć izuzetne snage, fleksibilnosti i velikog stepena izdržljivosti bola, ova zanimljiva grupa budističkih ratnika, stekla je svetsku reputaciju i slavu.

SKLEKOVI NA DVA PRSTA

Monahe prati intenzivan dan pun treninga.

Zagrevanje počinje štafetnim trkama u kombinaciji sa skokovima u dalj. Zatim na red dolaze sklekovi, koje oni radi samo sa dva prsta. Ove vežbe ne samo da pogađaju vaše grudi, već vas mogu ozbiljno povrediti ukoliko niste u formi. Ova vežba se radi u deset serija, a prvi deo treninga traje dva sata.

Potom se prelazi na borilački deo treninga, tačnije kung fu. Stariji kung fu majstori u dugim sesijama pokazuju demonstracije mlađim studentima. Mnogi od polaznika imaju svega 11 ili 12 godina.

Ono što je najimpresivnije dok gledate Šaolin monahe je njihovo potpuno odsustvo osećaja za sopstvenu sigurnost. Ali to je samo naizgled, u stvari uz pravilan trening ovi zahtevni pokreti nisu tako opasni.

ŠEUJI POZA: STAJANJE NA GLAVI JEDAN SAT 

Šeuji poza koja uključuje stajanje na glavi uz pomoć ruku, izvodi se u početku 10 minuta, zatim pola sata, a onda i ceo sat. Šeuji trening u potpunosti izbegava trening tegovima, uz objašnjenje da nam tegovi nisu potrebni ukoliko ne možemo da podignemo svoje telo uz pomoć ruku.

Studija magazina Journal of Strength and Conditioning Research, uporedila je tradicionalni trening otpora tegovima sa pliometrijskim i kalisteničkim treninzima i došla do saznanja da mišići podjednako možete da nabildujete i suvim vežbama, kao i tradicionalnim vežbama kao što su čučnjevi i mrtvo dizanje.

REŽIM ISHRANE MANTAU

Ali kako oni uspevaju da izvode ove intenzivne treninge bez izgradnje snažne mišićne osnove? Tajna leži u Šaolin dijeti koja se zove mantau, a sadrži beli hleb pripremljen na pari, obilne porcije povrća i riba.

Primećujete da je ovo shvatanje ishrane potpuno drugačije od modernih uverenja da su proteini ključni kod izgradnje mišića.

Pšenične klice koje se koriste u mantau dijeti su bogate oktakozanolom, alkoholnim jedinjenjem koje unapređuje protok kiseonika kroz mišiće, kao i vitaminom E koji smanjuje osetljivost mišića. To je hrana koja pomaže sportisti koji trenira po čitav dan i minimalizuje mišićnu iscrpljenost.

TRENING: SEDAM DANA NEDELJNO, OD 5:30 do 18 sati

Monasi treniraju sedam dana u nedelji, od pola šest ujutru do šest sati popodne uz pauzu za ručak. Posle ručka sledi polučasovna dremka koja im služi da obnove energiju za ostatak dana. Istraživanja su pokazala da je upravo tridesetominutni san najbolji za poboljšavanje vremena reakcije, budnosti i učinkovitosti.

Šaolin hram je zaista mesto gde vladaju posebna pravila, a prevelika posvećenosti ovakvom načinu života i disciplina su učinile ovo mesto tako interesantno širom sveta.

Izvor: Men's Health