Dokazano: Pravi muškarci jedu meso

Naučnici su istraživali koje se namirnice u društvu kategorizuju kao hrana za prave muškarce.

.

Studija objavljena u časopisu Journal of Consumer Research pokazala je da se meso smatra najmuževnijom namirnicom, piše Stvarukusa.rs.

Na lestvici pet najmuževnijih vrsta hrane našli su se srednje sirov odrezak, hamburger, dobro pečeni odrezak, goveđi umak s čilijem i piletina.

Pozanto je da se veganima prigovara da "pravi muškarci ne jedu tofu" i da im se savetuje da "budu muškarci i da pojedu malo mesa".

Većina takvih stereotipa potiče od konzumacije soje kod muškaraca, za koju se govori da podstiče stvaranje viška ženskog polnog hormona estrogena.

"Soja sadrži izoflavone koji su selektivni modulatori receptora estrogena. Suprotno ustaljenom mišljenju, izoflavoni nisu isto što i ženski polni hormon estrogen jer se u ćelijama vezuju na drukčiji način od receptora estrogena," napominje psiholog dr Kejsi Taft.

Istraživanja su dokazala da konzumacija soje i izoflavona ne povećava nivo estrogena, ne smanjuje nivo testosterona, ne snižava broj spermatozoida i nema nikakve veze sa stereotipom da su muškarci vegani "ženstveniji" od nevegana.

Izvor: Stvar ukusa