Cvekla i jogurt izbacuju bakterije

Kod urinarnih infekcija najvažnije je "isprati" organizam velikim količinama tečnosti, kako bi se izbacile kolonije bakterije ešerihije koli, glavnog uzročnika upale mokraćnih puteva. Zato se u tim slučajevima preporučuje pijenje biljnih čajeva (urološki čaj) i vode uz prirodne sokove od brusnice i borovnice.

.

Pored tečnosti, za čišćenje bakterija važna je i ishrana, jer pojedine namirnice zbog svog sastava mogu da poboljšaju stanje, ali i da pogoršaju simptome. Takvi su kafa i čokolada, čiji pojedini sastojci deluju nadražujuće na upaljena tkiva.

Kao što kafa i čokolada nepovoljno deluju na upalu mokraćnih puteva, tako postoje i neke namirnice koje se preporučuju u ishrani, sve dok traje infekcija.

Preporučuje se

Badem, belo meso, bundevino ulje, cvekla, jaja, ječmena kafa, jogurt, kokos, kopriva, kupusnjače, sočivo, lešnik, mahunarke, maslinovo ulje, šargarepa, orasi, pastrmka, semenke, sveži kravlji sir, uljana repica, voda.

Ne preporučuje se

Agrumi i citrusno voće, čokolada, jagode, kafa, sirće, paradajz, šumsko voće, zaslađeni gazirani napici.

Primer jelovnika svakog dana

Potrebno je koristiti što više zelenog povrća, a svakog dana treba uzimati dve kašičice maslinovog ulja. Dozvoljeno je vrlo umereno pijenje vina (najviše 1,5 dl dva puta nedeljno). Za doručak pojedite dva dvopeka i namaz od svežeg sira ili popijte čaj od brusnice sa kašičicom bagremovog meda ili napitak od cikorije i ječma. Za međuobrok odaberite jabuku, krušku ili kivi, a po podne acidofilno mleko i integralni keks.

Ponedeljak

Ručak:

krastavci sa kiselim mlekom (150 g), pečena piletina (100 g), frape sa kivijem

Večera:

pastrmka na žaru (150 g), pečurke u umaku od crnog vina (80 g), ražani hleb (80 g), jabuka, čaša vina

Utorak

Ručak:

salata sa mahunama, cveklom i kuvanim jajetom (200 g), tikvica na žaru (100 g), sladoled od vanile ili kruška

Večera:

dva kuvana ili pečena kukuruza, supa od pečuraka (100 g), ćuretina pripremljena u rerni (100 g), salata od brokolija i karfiola (70 g), kriška ražanog hleba (80 g), kefir

Sreda

Ručak:

rižoto sa dagnjama (150 g), zelena salata (80 g), puding od vanile, crni čaj

Večera:

piletina pečena na teflonu (100 g), kopriva na maslacu sa mlekom (80 g), cikorija (80 g), čaj od brusnice

Četvrtak

Ručak:

miso supa sa algama i tofuom (150 g), kuvani spanać i jaje sa uljem uljane repice (100 g), kriška hleba od celovitih žitarica, kokos

Večera:

testenina (80 g) sa mlevenim mesom (70 g), šargarepa sa limunom (150 g), kolač od jogurta sa cimetom (80 g), sok od borovnice

Petak

Ručak:

varivo od šargarepe i sočiva (150 g), bareni brokoli (80 g), jedna šaka lešnika, zeleni čaj

Večera:

uštipci od soje (100 g), salata od mahuna sa cveklom (150 g), kukuruzni hleb (80 g), čaj od cikorije

Subota

Ručak:

punjena pastrmka u sosu od crnog vina (150 g), pirinač (70 g), kiflice sa orasima, čaša crnog vina

Večera:

salata od piletine, maslina i celera (150 g), hleb sa suncokretovim semenkama (80 g), šaka lešnika, oligomineralna voda

Nedelja

Ručak:

brancin pripremljen u rerni (100 g), bareni krompir i cikorija salata (120 g), mramorni kolač, čaša soka od brusnice

Večera:

kotlet sa žara (100 g), tikvice sa belim lukom (100 g), integralni hleb sa susamom (80 g), jedna kriška ananasa

Izvor: novosti.rs