Zategnite stomak vežbama disanja

Najnoviji hit u svetu je metoda koja pomaže da se oslobodite viška sala sa trbuha. Lakim kontrakcijama aktiviraju se i ojačavaju poprečni mišići abdomena koji su duboko ispod površine kože.

.

Ako ste previše lenji da radite trbušnjake, nemate vremena da redovno posećujete teretanu, ne volite da trčite, suvišne kilograme koji su se "zalepili" na stomaku možete da istopite - vakuumiranjem.

Vakuumiranje stomaka je najnoviji svetski hit među zagovornicima fitnesa. Iako sam naziv zvuči dosta zastrašujuće, upućeni tvrde da je postupak jednostavan za izvođenje. Rezultat je ravan i zategnut stomak, što se postiže u relativno kratkom periodu.

Ovu metodu su već isprobali stručnjaci fitnesa, ali i velike svetske zvezde, i jednoglasni su u mišljenju da je vakuumiranje stomaka mnogo jednostavnije od napornog vežbanja. I što je najvažnije, izvodljivo je u svim uzrastima, na bilo kom mestu, jer ne iziskuje dodatnu opremu. Snaga, izdržljivost, i fizička pripremljenost, takođe, nemaju presudan značaj za uspeh metode.

Vakuumiranje stomaka je, jednostavno rečeno, vežba disanja, koja lakim kontrakcijama, aktivira i ojačava poprečne mišiće u abdomenu, koji su duboko ispod površine kože.

Postupak je sličan kao kod vežbi disanja u jogi. Aktivnost je fokusirana u središnjem delu tela, a utiče i na pravilno držanje kičme čime se postižu tri efekta: smanjuje se bol u donjem delu leđa, popravlja se držanje tela i istovremeno ojačavaju mišići u abdomenu.

Stručnjaci tvrde ako redovno trenirate unutrašnje trbušne mišiće, sigurno ćete ih zategnuti, i izravnati stomak.

VEŽBE

1. polako udišite što više vazduha u trajanju od tri do pet sekundi

2. izdahnite vazduh na usta, i uvucite stomak što bliže kičmi, zamislite da pupkom dodirujete pršljenove

3. zadržite ovaj položaj u kontrakciji dok izbrojite do 20, i dišite normalno

4. ponovite vežbu pet puta, a kasnije, kako mišići budu izdržljiviji, povećavajte broj ponavljanja do maksimalnih 10.

PRIPREMA

Najbolji položaj za izvođenje je kada je telo nagnuto napred. Zato se početnicima savetuje da kleknu na kolena i oslone se dlanovima na podlogu. Vežba može da se rade i u stojećem položaju, ali da se telo blago nagne napred, a dlanovi oslone, recimo, na površinu stola. Kasnije, kada se dobro savlada tehnika, može da se radi i u ležećem, ili bilo kom drugom položaju koji prija.

Kada budete savladali tehniku, moći ćete lako da uvrstite ovu aktivnost u jutarnje razgibavanje. Stručnjaci preporučuju da vežbu radite najmanje tri puta nedeljno, a možete i češće, čak i da je tokom dana više puta ponavljate.

Izvor: novosti.rs