Zdravlje

Zašto žene žive duže od muškaraca?

Po pitanju dugovečnosti, muškarci su, definitivno, izvukli deblji kraj. Gotovo u celom svetu žene žive duže od pripadnika jačeg pola. Iako je ova činjenica poznata već decenijama, naučnici su tek nedavno pokušali da objasne zbog čega je to tako, i da li nekako može da se promeni.
19.10.2015. - 09:37h

Dečaci, čim se rode, mogu da računaju s tim da će živeti oko tri godine kraće od devojčica koje su na svet došle istog dana kada i oni.

Jedna od prvih pretpostavki je bila da su muškarci sami odgovorni što umiru ranije. Bilo da rade u rudniku ili obrađuju zemlju, izloženi su dodatnom stresu i raznim povredama, što ih sve sustiže kasnije u životu. Poslednje decenije su osporile ovu teoriju, jer se odnos po pitanju dugovečnosti nije promenio, iako i muškarci i žene uglavnom dane provode isto - sedeći na poslu, u prevozu, kod kuće.

To znači da razlika u dužini života ostaje nepromenjena uprkos značajnim životnim promenama. U Švedskoj, na primer, podaci pokazuju da je još 1.800. godine očekivana dužina života na rođenju za žene bila 33 godine, a za muškarce 31 godina. Danas se predviđa da će žene živeti 83,5, a muškarci 79,5 godina. U oba slučaja žene žive oko pet odsto duže od muškaraca.

Ne može da se dokaže ni pretpostavka da muškarci više "oštećuju" organizam, ali faktori kao što su pušenje, pijenje alkohola i gojaznost mogu delimično da objasne zašto ovaj problem varira u različitim zemljama. Recimo, Rusi umiru 13 godina ranije od Ruskinja, delimično i zbog toga što više puše i piju.

- Odgovor je, izgleda, u evoluciji - kaže Tom Kirkvud, koji je proučavao biološku osnovu starenja u Univerzitetu Njukastl u Velikoj Britaniji. - Naravno, okruženje i način života imaju značaj, ali ima nešto još dublje što je ugrađeno u našu biologiju. Mnogo je potencijalnih mehanizama, počevši od DNA lanca, i hromozoma koji se nalaze u svakoj ćeliji.

Hromozomi su uvek u paru, i dok žene imaju dva x hromozoma, muškarci imaju x i y. Ova razlika može neznatno da utiče na način starenja ćelija. Kako imaju dva x hromozoma, žene imaju dve kopije svakog gena, imaju rezervu ako jedan nije dobar. Muškarci nemaju ovakav "bek ap", i ako ćelije vremenom počnu pogrešno da rade, povećava se i rizik od nastanka oboljenja.

Hipoteza o ženskom srcu temelji se na ideji da ono povećava efikasnost u drugoj polovini menstrualnog ciklusa. To donosi benefit kao neka vrsta modernog treninga. Rezultat toga je smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti kasnije u životu.

Potencijalni problem može da bude i visina, muškarci su viši od žena, a viši ljudi imaju više ćelija u telu, što znači da imaju veći rizik od nastanka mutacija. Veća tela, takođe, sagorevaju više energije, što može da poveća "habanje" tkiva.

Ipak, mnogi stručnjaci smatraju da je pravi uzrok razlike u dugovečnosti testosteron. Dokaz za to potiče iz Carskog suda Čosun dinastije u Koreji. Korejski naučnik Han-Nam Perk proučavao je podatke zabeležene u 19. veku, o 81 evnuhu kojem su testisi uklonjeni pre puberteta. Njegova analiza ukazuje da su evnusi živeli oko 70 godina, dok su ostali muškarci koji su prolazili kroz sud doživeli oko 50 godina.

- Tačni razlozu su i dalje nevidljivi, ali definitivno, šteta može da nastane na kraju puberteta - objasnio je Dejvid Gem iz Koledž univerzitetu u Londonu. Kao primer naveo je slučaj pacijenata sa poremećajem mentalnog zdravlja, koji su boravili u institucijama u USA u prvoj polovini 20 veka. Nekolicina je prisilno kastrirana kao deo tretmana, i isto kao i korejski evnusi, živeli su duže od ostalih pacijenata, ali samo ako su bili sterilisani pre 15. godine.

Prednost žena je i u tome što ih štiti hormon estrogen, koji se smatra antioksidantom, i briše efekat toksičnih supstanci koje izazivaju stres u ćelijama. Na životinjskim eksperimentima je pokazano da su ženke kojim su uklonjeni polni organi i nisu imale estrogen, živele kraće od onih koje nisu bile operisane, što je potpuno suprotno od sudbine muškaraca evnuha.

Izvor: novosti