Ublažite simptome alergije na ambroziju

Pogledajte spisak namirnica koje mogu da vam olakšaju tegobe, a saznajte i koji domaći recepti vam mogu pomoći u borbi protiv alergije na polen ambrozije!

.

Dok većina uživa u šetnjama po blagom septembarskom suncu, osobe osetljive na polen ambrozije, koje nisu na vreme preduzele mere imunizacije, moraće da se strpe još nekoliko nedelja dok traje sezona cvetanja, ali i da izbegavaju najprometnije ulice! Jer najnovija istraživanja naučnika Helmholc centra u Minhenu, pokazuju da polen ambrozije postaje sve agresivniji zbog povećanog zagađenja vazduha izazvanog azot diokisdom koji u atmosferu dospeva iz izduvnih gasova automobila. Nakon izlaganja ambrozije različitim koncetracijama azot dioksida, nemački naučnici su otkrili da ovaj zagađivač izaziva stres kod biljaka, menjajući sastav proteina njihovog polena. Tako alergijsko dejstvo ove korovske biljke postaje jače, a povećava se i sposobnost vezivanja polena za antitela koja podstiču alergijske reakcije.

Prema nezvaničnim procenama, u Srbiji oko 400.000 osoba boluje od alergijskog rinitisa, a svaki peti stanovnik pati od alergije na ambroziju. Broj onih koji muku muče sa kijavicom, curenjem nosa, peckanjem, suzenjem i svrabom očiju i drugim uobičajenim simptomima neprestano raste. Cvetna sezona ambrozije, ili "nektara bogova" kako je neki nazivaju, trenutno je u punom jeku, a dovoljan je samo blagi povetarac da raznese njen polen. Zato ovu opasnu korovsku biljku treba čupati iz korena pre cvetanja, dok se kasnije preporučuje košenje i spaljivanje.

Polen ambrozije je izuzetno sitan i lagan, a jedna biljka u toku 24 sata, u vreme intenzivne polinacije može da proizvede do 2,5 milijarde zrna. Zanimljivo je da alergijske reakcije može da izazove i minimalna količina od samo osam zrna po kubnom metru vazduha. Za razliku od polena drugih biljaka koje obično sadrže jednu, dve ili tri komponente koje izazivaju alergiju, ambrozija ih ima devet, što je čini još opasnijom. Zbog toga su česte unakrsne reakcije sa nekim polenima trava, pa nije retkost da alergični na "nektar bogova" osećaju tegobe i kada cvetaju bokvica ili "popino prase.

Poželjne namirnice

Pojedine namirnice takođe mogu da pojačaju ili smanje alergijske reakcije, a stručnjaci sa američke Visoke škole za astmu i imunologiju tvrde da konzumiranje crnog grožđa, jabuka, toplih jela i napitaka, riba i pirinča može da ublaži alergijske reakcije.

Crno grožđe

Zahvaljujući resveratrolu, moćnom antioksidansu koji se nalazi u opni crnog grožđa, ima jako protivupalno dejstvo, pa samim tim ublažava simptome alergije. Inače, hrana bogata antioksidansima može da pomogne u ublažavanju svih vrsta upala izazvanih alergenima.

Jabuka

Iako jedna jabuka dnevno sigurno nije dovoljna protiv alergije, njeni sastojci mogu da budu od velike pomoći. Vitamin C je veoma koristan u prevenciji kijavice, kao i kvercetin, antiksidans prisutan u kori, koji poboljšava funkcionisanje respiratornih organa. Jednako kao i jabuka, u borbi protiv alergija mogu da pomognu i druge namirnice bogate vitaminom C, naročito agrumi, crvene paprike,jagode i paradajz.

Topla jela i pića

U slučaju alergijske kijavice i zapušenog nosa, topli napici pomažu tako što smanjuju lučenje sluzi i opstrukciju respiratornih puteva. Osim toga, čajevi i supice odlično hidriraju telo i podstiču eliminaciju toksina.

Ribe

Brojne studije su pokazale da omega 3 masne kiseline, kojih najviše ima u ribama, naročito u lososu, kao i u orasima, bademima i maslinovom ulju, zahvaljujući jakom antiinflamatornom dejstvu smanjuju rizik od razvoja alergija i ublažavaju simptome.

Pirinač

Sve žitarice koje ne sadrže gluten, poput pirinča, kukuruza i ovsa, poželjne su u ishrani osoba osetljivih na polenske alergije.

Osobama osetljivim na polen ne preporučuju se: celer, krastavci i tikvice, mleko i mlečni proizvodi, ljuta hrana i alkohol.

Prevencija i lečenje

Za sprečavanje i ublažavanje alergije na ambroziju najvažnije je da oboleli preventivnu terapiju počnu da uzimaju već krajem jula i da je ne prekidaju do kraja septembra. Ukoliko je pacijent alergičan samo na ambroziju odlični rezultati prevencije i lečenja postižu se imunoterapijom. Reč je o primeni malih doza alergena na koje je oboleli alergičan, koje se postepeno povećavaju da bi se stvorila "tolerancija" imunološkog sistema na taj alergen. Imunoterapija može da se daje kao injekcija standardizovanog alergena koje se u posebnim zdravstvenim ustanovama ubrizgavaju pod kožu ili uzimanjem kapi standardizovanog alergena ambrozije koji se pacijentu stavljaju pod jezik. Terapija kapima je komfornija i ne nosi rizik od neželjenih sistemskih alergijskih reakcija. Zasada, imunoterpaija je jedini način lečenja kojim se menja prirodan tok alergijske bolesti i koji može mnogo da smanji potrebu za lekovima. Imounoterapija počinje tek kada se završi sezona cvetanja, krajem jeseni ili početkom zime, i pod kontrolom lekara primenjuje se neprekidno tri do pet godina. Posle završene imunoterapije uspostavljena "tolerancija" na alergen održava se nekada i godinama, a oboleli ne moraju da uzimaju lekove ni da koriste sprejeve.

DOMAĆI RECEPTI

* Zapušenost disajnih puteva može da se smanji dodavanjem belog luka u hranu ili uzimanjem tableta na bazi belog luka.

* Za smirivanje intenzivnog curenja sekreta iz nosa preporučuje se tri puta dnevno uzimanje šolje čaja od koprive, zovinog cveta, đumbira, cimeta ili karanfilića.

* Korisno je inhaliranje parom iz pola litra ključale vode u koju je sipana kašika sušene kamilice ili hajdučke trave.

* Kod polenske kijavice takođe je dobro uzimati dnevno dve-tri šolje čaja od vidove trave, matičnjaka, ehinacee ili kamilice.

PRAKTIČNI SAVETI

*Izbegavajte boravak u prirodi u vreme njenog cvetanja, zatvarajte prozore, izlazite napolje rano izutra kada je koncentracija polena u vazduhu najmanja, kada ne duva vetar ili posle kiše. Po povratku u kuću, obavezno se istuširajte, iščetkajte kosu, operite ili provetrite odeću.

*Redovno brišite prašinu i usisavajte podove, koristite jonizator za prečišćavanje vazduha. Stan provetravajte kada nema vetra, jer se vetrom polen širi i do 10 kilometara od mesta cvetanja. Uklonite cveće iz stana.

*Kad izlazite nosite sunčane naočare priljubljene uz lice kako bi oči bile što bolje zaštićene. Nozdrve namažite vazelinom. Često umivajte lice ili ga brišite vlažnim sunđerom, kako bi se detaljno uklonio polen sa kože i područja oko očiju.

*Ako osećate svrab ili peckanje u očima, preporučuje se ispiranje sa pola litre prokuvane i ohlađene vode, u koju ste dodali prstohvat soli ili dve kašičice destilovanog hamamelisa. Isti rastvor možete da koristite i za ispiranje nosa. Iritirane i upaljene nozdrve nežno potapkajte pamučnom maramicom natopljenom u ohlađeni čaj od kamilice.

Izvor: novosti