Zašto telo zatrpavamo hranom kada smo zapravo gladni duševne hrane?

U okviru Festivala „Telo kao životni kompas“ od 11-14. septembra, a pod sloganom „Hrana za dušu i telo“, psiholozi, pedagozi, psihoterapeuti, lekari, instruktori veština…objasniće posetiocima Festivala značaj balansa duše i tela, i dati odgovor na pitanje koje sve više muči savremeno čovečanstvo: Zašto telo zatrpavamo i opterećujemo hranom kada smo zapravo gladni duševne hrane?

.

Četvrti po redu Festival „Telo kao životni kompas“ ove godine pod sloganom „Hrana za dušu i telo“. Festival okuplja psihologe, pedagoge, specijalne pedagoge, psihoterapeute, savetnike, lekare, instruktore veština i umetnike sa akademskim i alternativnim znanjem o odnosu duše i tela. Od petka do ponedeljka bićete u prilici da čujete kako vas principi aikida vode iz konflikta, kako možete da se uskladite sa svojim emocijama putem meditacije u pokretu i znanja iz neuro nauka, kako kapuera pomaže u izgradnji zajednice, kako da se protiv stida borimo uz pomoć znanja telesnog terapeuta a kako pevajući, crtajući…

Slogan “Hrana za dušu i telo” oslikava dugogodišnje iskustvo mnogobrojnih stručnjaka u radu sa ljudima ukazuje da često ne konzumiramo ono što nas hrani već pokušavamo da ućutkamo dušu tako što se zatrpavamo hranom ili opterećujemo hranom telo nesvesni da smo gladni duševne hrane. Cilj ovogodišnjeg festivala je da pospeši neraskidivu vezu duše I tela, proširi znanje o psihofizičkim potrebama učeći nas o alatima za kontakt sa sopstvenim telom ali i kvalitetnoj duševnoj hrani.

Festival “Telo kao životni kompas”, Psihoterapijska znanja u službi balansa duše i tela – obuke i preporuke održaće od 11. – 14. septembra na dve lokacije - Dah teatar, Marulićeva 8. i Surya Yoga studio, Loznička 11, Beograd. Zbog ograničenog broja učesnika obavezne su prijave na festivalduseitela@gmail.com a program Festivala i sve dalje informacije možete dobiti putem sajta festivala ili na Fesbuk stranici.

POGLEDAJTE PROGRAM FESTIVALA

PROGRAM FESTIVALA

PETAK 11.09.

18h – 19.30 Snaga daha i promena - Razvoj pokreta
Radionica će pružiti mogućnost prisutnima da razviju uvid u nesvesno zadržavanje daha, sve do osećaja davljenja kao posledice stresa i napetosti a onda nakon osvešćivanju otpora koji se javlja kod želje za promenom, i njegove manifestacije na telu, razmotriće se načini kako da izađemo uspešno iz konflikta vođeni telesnim modelima. Viditelj radionice Dejan Ilić, autor Razvoja pokreta, majstor aikida.

19.45 – 21.45h Emocije kao unutrašnji kompas i osnova vitalnosti
Kroz niz pitanja i vođenih vežbi, posmatranje telesnih senzacija i jezika tela, rad sa pokretom, plesom i glasom, stećićete iskustvo novog pristupa emocijama, koji vas otvara za život sa više toka, energije i usklađenosti sa svojim potrebama i ciljevima, transformišući i najneprijatnije emocija u prijatelje. Voditeljka radionice: Izabela Huber, psiholog, life coach, plesni terapeut.

SUBOTA 12.09

09h-16h Želja, ismevanje, stid, poniženje – kako porasti do ispunjenijeg života?
Tokom radionice obratićemo pažnju na mehanizme kojima strah od osećanja stida i ismevanja sputava osobu da doživi punu vitalnost i osećanje zadovoljstva životom, istražiti različita lica stida a zatim preispitati funkciju i moć koju stid ima u ograničavanju naše pune životnosti. Voditelj radionice: Džon Voterston, telesni psihoterapeut sa mesterom iz psihoanalize, Velika Britanija.

16.30-18.00h Otključajte tremu – podržite sebe uz pomoć Aleksander tehnike
Razumećemo tremu a onda uz pomoć Aleksander tehnike, pripitomljavaćemo je da nam postane saveznik u radu, javnoj prezentaciji, nastupu - igrajući na kartu naših resursa a izbegavajući model „prečice“. Voditeljka radionice: Natalija Jović, flautiskinja, specijalizant muzičke pedagogije, sertifikovani nastavnik Aleksander tehnike i Ivana Malić, u edukaciji za nastavnika AT.

18.15 – 20.15 Terapija pevanjem po metodi „Škole za otkrivanje glasa“
Smatra se da se pevanjem razvija ono što je skriveno u svakom glasu, što će svi učesnici radionice moći da iskuse dok zajedno budu radili vežbe pevanja po metodi „Škola za otkrivanje glasa“. Voditelj radionice: Baldo Mikulić, profesor psihologije, učitelj i terapeut pevanjem po metodi „Škola za otkrivanje glasa“.

20.30h – 21.00h Joga za plodnost
Biće govora o posebno dizajniranom programu joga vežbi i emotivno-psihološkom pristupu koji prati faze menstrualnog ciklusa, pomažući na taj način ženi da ostvari kontakt sa svojim biološkim ritmovima kao i svim onim što blokira zdrav protok energije. Prezenterka: Živka Lončarski, joga instruktor, instruktor joge za trudnice i autorka programa joga za plodnost.

NEDELJA 13.09.

10h -11.30h Docrtaj, podcrtaj, precrtaj svoje telo - iskusi art terapiju
Radionica je namenjena svima koji žele da iskoriste snagu art terapije da se prepuste doživljaju sopstvenog tela, njegovih specifičnosti i granica, prepoznaju odnos koji imaju prema svom telu i počnu da rade na prihvatanju svog tela. Voditeljka radionice: Mina Aleksić, slikarka, art terapeutkinja (SIPEA, Rim), joga instruktor – osnovni nivo

11.40 – 12.10h Ples u analitičkoj psihologiji - jungovskoj analizi
Obratićemo pažnju na to kako se na ples gleda iz ugla anaitičke psihologije a zatim prikazati tehniku aktivne imaginacije i upotrebu autentičnog pokreta u procesu jungijanske analize. Prezenterka: Branislava Piper, MA psihologije, polaznik individualnog trening programa, IAAP (za jungovskog analitičara)

12.15 – 12.45h Marte Meo program - prirodna potpora razvoju
Predstavićemo vam Marte Meo program podsticanja razvoja koji je primenjiv u svakodnevnim interakcijama te načine na koji ovaj program hrabri ljude da koriste „svoje sopstvene snage“ za podsticanje i unapređivanje razvoja dece, roditelja, onih koji brinu o ljudima, onih koji nadgledaju njihov rad i svih koji uče kako da optimalno iskoriste svoje sposobnosti. Prezenterka: Jasmina Sjekloća, srednja medicinska škola, Marte Meo praktičar(certif.num.15094), instruktor za masažu beba - International Association of Infant Massage ( CIMI)

13.00 – 14h Partnerska joga
Isprobaćete položaje partner joge koji su dizajnirani da poboljšaju ravnotežu, snagu , fleksibilnost ali i povećaju nivo poverenja, te poboljšaju komunikaciju među partnerima, probude telo i duh dok otklanjaju blokade, ne samo u svom telu nego i u odnosu sa partnerom. Prezenterka: Anita Hučka, joga instruktor, instruktor prenatal joge.

15h – 16.30 Autogeni trening, meditacija i astrologija – objedinjene tehnike za prevazilaženje unutrašnjih konflikata
Isprobaćemo meditaciju sa autogenim treningom, ne bi li se psihofizički relaksirali i fokusirali na cilj koji želimo a zatim dodati astrološku simboliku Sunca koja meditaciji daje individualni orijentir i usmerava ka otkrivanju, aktuelizaciji i osnaživanju željenih potencijala. Prezenterka: Dragana Deh, psiholog, sistemski porodični psihoterapeut (AST), nastavnik (Departman za psihologiju FMK), sertifikovani voditelj AT treninga, astrolog.

16.40 – 18.10h Thai joga masaža
Isprobaćemo tradicionalnu thai masažu - jedinstveni oblik masaže koji u sebi objedinjuje elemente akupresure i šiatcu masaže i elemente istezanja i joga asana - “joga za lenje”. Voditelji radionice: Ivana Cvetković, dipl.menadžer, sertifikovani thai yoga terapeut I Bojan Babić, likovna akademija Utreht, sertifikovani teraepeut thai yoga masaže.

18.30h – 20h Filis Kristal metoda - Raskidanje vezanosti
Isprobaćemo neke od tehnika Filis Kristal metode koje koriste simbole i vizualizaciju kao oruđa za preobražavanje negativnih uslovljavanja i ojačavanje individue putem pozitivnih afirmacija i rituala da uspostavi novi poredak u unutrašnjem biću, razvezujući se od ljudi koji kontrolišu bilo koji aspekt njenog života. Voditeljke radionice: Ljiljana Ilić, sertifikovani Reiki Učitelj, Usui Karuna Seičim Gendai Reiki; registrovani Theta praktičar; praktičar Filis Kristal metode i Verica Sekulić Opačić, sertifikovani Reiki i Karuna Učitelj; sertifikovani trener ISSE instituta, promoter SSEHV programa ljudskih vrednosti; praktičar Filis Kristal metode

20.30- 22h Kapuera kao tehnika samorazvoja
U krugu kapuera angole igramo, pevamo, sviramo različite instrumente, na taj način učeći da prihvatimo sebe kakvi jesmo, spoznamo i razvijamo svoje potencijale, da živimo prilagođeno u grupi poštujući i negujući posebnost pojedinca. Voditelj radionice: Aleksandra Jakšić, dipl. defektolog somatoped, trener kapuara angole, instruktor joge.

PONEDELJAK, 14.09.

18h – 21.00 Ples u ritmu Ahilove pete
Praksa plesa 5ritmova otvara potpuno novi vokabular gde reči nisu potrebne a polazna tačka je telo u pokretu koje će ispričati svoju priču, ovaj put na temu slobode koju pokret donosi dopuštajući izražavanje i onim delovima nas koje smo sklonili u stranu jer nas čine ranjivima. Voditeljka radionice: Sandra Dimitrijević, sertifikovana učiteljica Plesa pet ritmova.