Zdravlje

Domaći melem za jetru, lek za holesterol i čudo za imunitet

Možda nikada niste čuli za med od bundeve, ali ova ukusna namirnica toliko je zdrava za organizam da ćete je verovatno jesti svaki dan.
07.09.2015. - 08:58h

Zbog velikog sadržaja vitamina i karotena, ovaj med ojačava imunitet, a zahvaljujući svom blago laksativnom i diuretskom delovanju, odličan je izbor kod problema hroničnog zatvora i različitih oboljenja debelog creva. Tu se spisak njegovih pozitivnih dejstva po organizam ne završava.

Posebno je delotvoran kod izlučivanja žuči i problema sa jetrom i bubrezima, a dobar je izbor i za osobe sa povišenim holesterolom. Smatra se i prirodnim lekom za mokraćne puteve.

Kako da napravite med od bundeve sami?

Isecite vrhove zrele bundeve i uklonite semenke i vlakna. U rupu koju ste izdubili sipajte med ili smeđi šećer, pa poklopite odsečenim vrhom bundeve. Ostavite da stoji deset dana na hladnom mestu. U tom periodu, šećer u bundevi će se otopiti.

Najbolje bi bilo da med čuvate u frižideru u čistoj staklenoj tegli sa poklopcem najduže mesec dana. Da bi ga sačuvali duže, možete ga prokuvati do zgušćivanja, ali u tom slučaju se izgubi deo korisnih sastojaka.

Možete jesti kao poslasticu, dve do tri kašike dnevno ili zasladite čaj njime.

Izvor: blic žena