Zdravlje

Muzika olakšava oporavak nakon operacije

A učinak je još bolji ukoliko pacijent sam izabere šta će da sluša...
16.08.2015. - 11:45h

Slušanje muzike pre, tokom i posle operacije smanjuje tegobe pacijenta, ublažava mu nervozu i umanjuje potrebu za korićenjem lekova protiv bolova, saopštili su britanski naučnici.

Posle proučavanja podataka o 7.000 pacijenata, naučnici su objavili da bi ljudima koji idu na operaciju trebalo dozvoliti da odaberu muziku koju će slušati tokom procedure.

Oni su istovremeno upozorili da muzika ne sme da ometa komunikaciju među članovima medicinskog tima tokom operacije.

“Muzika je neinvazivna, bezbedna i jednostavna intervencija koja treba da bude na raspolaganju svima koji idu na operaciju”, izjavila je Ketrin Meds sa Univerziteta Brunel, koja je bila učesnik studije.

Tim stručnjaka uporedio je rezultate standardne medicinske nege i ostalih intervencija bez upotrebe lekova, poput masaže i relaksacije, tokom postoperativnog perioda za odrasle.

Rezultati su pokazali da su pacijenti bili znatno manje uznemireni posle operacije i da su bili zadovoljniji nakon što su slušali muziku. Takođe im je bilo potrebno manje lekova protiv bolova.

Utvrđeno je da slušanje muzike ima pozitivan uticaj u svakom trenutku, ali da su rezultati bolji ukoliko je pacijent sluša prije operacije, nego tokom ili posle zahvata.

Pozitivan efekat je još izraženiji ako je pacijentu dozvoljeno da sam bira muziku.

Tim koji je proveo istraživanje sada planira da razvije program uvođenja muzike u Kraljevsku bolnicu u Londonu za žene koje imaju carski rez ili histeroskopiju.

Izvor: Nezavisne.com