Vežbe koje pomažu da zatrudnite

Regulišite hormonalni balans pomoću popularne Aviva metode. Svetska zdravstvena organizacija je ovu vrstu aktivnosti upisala kao pomoćnu lekovitu metodu za uređenje mesečnog ciklusa i očuvanje zdravlja žene

.

Sistem fizičkih vežbi koje dovode hormonalni status žene u ravnotežu, i doprinose poboljšanju plodnosti kreirala je još 1966. godine gimnastičarka Aviva Štajner, i već 50 godina se preporučuju osobama koje žele da dovedu organizam u optimalno stanje i obezbede neophodne fiziološke uslove za ostvarivanje trudnoće. Istraživanja su potvrdila da ove vežbe ubrzavaju cirkulaciju u maloj karlici, i postiže se optimalna proizvodnja hormona jajnika i regeneracija tkiva reproduktivnih organa.

Aviva vežbe sadrže elemente joge, angažuju dubinske mišiće karlice i povećaju protok krvi kroz malu karlicu, čime se poboljšava rad jajnika, ojačava materica, uspostavlja i održava hormonalni balans. Pomažu i u slučajevima neprohodnosti jajovoda tako što ih otvaraju, a takođe se koriste za umanjenje mioma i otklanjanje cisti, čestih uzročnika neplodnosti. Ustanovljeno je i da ove vežbe jačaju matericu i obezbeđuju optimalnu debljinu endometrijuma, što je uslov za uspešnu implantaciju oplođene jajne ćelije. Istovremeno, predupređuju menstrualne grčeve i PMS, skraćuju vreme menstrualnog krvarenja, otklanjaju priraslice, ublažavaju simptome menopauze.

Svetska zdravstvena organizacija je 1982. godine u registar upisala Aviva vežbe kao pomoćnu lekovitu metodu za uređenje mesečnog ciklusa i očuvanje ženskog zdravlja.

Metoda se sastoji od nekoliko sistema vežbi, svaki predstavlja jedinstven skup, gde se pomoću specifičnih pokreta usklađuju rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem, koje su zadužene za lučenje polnih hormona. Recimo, za povećanje plodnosti se radi serija osnovnih vežbi, koje uspostavljaju hormonalni balans i uredne ovulacije, a nakon njih se rade vežbe za indukciju ovulacije, koje zagrevaju jajnike, omogućavaju lakše prskanje folikula i otvaraju jajovode.

RAJSKA PTICA

Sastavite noge i spustite se u polučučanj. Gornji deo tela nagnite napred tako da se kolena i grudi dodiruju. Savijte ruke u laktovima. Laktove privucite uz struk, a šake do ramena. Raširite ruke, kičma je paralelna sa podom, a istovremeno desnu nogu ispružite u desnu stranu tako da prednjim delom stopala lupnete o pod. Vratite se u početni položaj i stegnite mišiće donjeg dela stomaka i mišiće zadnjice. Zatim vežbu ponovite i sa levom nogom.
Preporuka je da se vežbe rade dva do tri puta nedeljno, po pola sata. Prvi rezultati mogu da se vide već nakon jednog do šest meseci. Na primer, problemi vezani za ciklus i simptomi menopauze se rešavaju već nakon mesec dana redovnog vežbanja. U slučaju postojanja priraslica, suženja, cista i mioma potrebno je vežbati najmanje tri meseca, dok je za povećanje plodnosti potrebno više vremena, oko godinu dana.

U okviru metode Aviva postoje i vežbe za muškarce, koje su usklađene sa fiziologijom muškog organizma, a pomoću njih se povećava broj i pokretljivost spermatozoida, otklanjaju problemi sa prostatom i ojačava potencija.

MALI STEP

Sastavite noge i spustite se u polučučanj. Ispružite desnu nogu napred, ali tako da obe butine budu u istoj ravni. Stopala su čvrsto na zemlji, gornji deo tela malo nagnut napred, kičma je prava, a ruke su pored tela. Odižite petu desne noge, uz savijanje u kolenu, karlicu gurajte napred. Stegnite donji deo stomaka, zaoblite leđa, a ruke savijte u laktovima i čvrsto priljubite uz telo, šake neka se dodiruju ispred grudi. Spustite petu na pod, butina desne noge treba da je u ravni sa butinom leve, ispravite leđa, ali ostanite malo nagnuti ka napred, i spustite ruke pored tela. Kontinuirano ponavljajte pokrete. Posle 35 sekundi, promenite nogu i ponovite vežbu.

izvor: novosti