Kažite zbogom celulitu

Celulit je jedan od najčešćih estetskih problema kod žena.

.

Bilo da smatrate da su kvržice pod kožom prvenstveno zdravstveni ili estetski problem jedno je sigurno, u borbi protiv celulita bitan saveznik je ishrana koju ne može zameniti ni masaža ni kozmetički preparati.

Kozmetičari i proizvođači kozmetičkih preparata zastupaju mišljanje kako je celulit posledica nakupljanja toksičnih otpadnih materija u tkivima zbog loše ishrane bogate rafinisanim i prerađenim namirnicama, među kojim dominiraju belo brašno, šećer, suvomesnati proizvodi, kao i pržena i preslana hrana.

Deo naučnika slaže se sa mišljenjem da se tu radi o običnoj masnoći koja je nastala zbog ženskog hormona estrogena, ali se te masnoće kod žena nakupljaju ispod tanke kože i postaju vidljive jer limfa "ne radi svoj posao". Celulit se nakuplja godinama pa neće nestati preko noći, ali upornošću i stvaranjem novih navika možemo ublažiti pomorandžinu koru i poboljšati tonus kože.

Uz izbor pravih namirnica poželjno je svakodnevno kretanje i masaža zbog podsticanja cirkulacije. Laganom hranom koja je siromašna zasićenim mastima i bogata vodom i vlaknima sprečava se dalje punjenje masnih ćelija, zato uključite u jelovnik ove namirnice i začine:

Mahunarke - bogate su vlaknima, čime podstiču peristaltiku creva i čišćenje.

Tamnozeleno povrće - obiluje vitaminima i mineralima koji pomažu boljem tonusu kože i u sagorevanju masti.

Agrumi i bobičasto voće - puni su vitamina C koji podstiče stvaranje kolagena, vlaknaste strukture koja doprinosi mladalačkom izgledu i boljem tonusu.

Krastavac, lubenica, celer, komorač - imaju diuretički efekat, čime utiču na izbacivanje toksičnih materija.

Meso siromašno mastima: ćuretina,piletina - izvor proteina potreban za čvrstinu i stvaranje kolagena.

Začini: češnjak, kurkuma, majoran, ruzmarin, đumbir, čili - pospešuju detoksikaciju, poboljšavaju cirkulaciju i štite krvne žile

2 dl limuna i mlaka vodi na prazan stomak - detoksikacijski efekat i unos vitamina C

Bitan faktor je izbor hrane, ali i njen kvalitet. Namirnice kupujte od proverenog proizvođača i ako je moguće organskog uzgoja, kako biste smanjili unos aditiva i pesticida u organizam.

Izvor:Zadovoljna.hr