Zdravlje

Pet brojeva otkriće vam da li je vaše srce zdravo

Ovi brojevi ne pokazuju samo koliko ste danas zdravi, već mogu da pomognu i vašem lekaru da predvidi eventualne zdravstvene probleme koji vas vrebaju u budućnosti…
25.10.2017. - 11:42h

Provera telesne težine sigurno već spada u vašu uobičajenu nedeljnu rutinu, ali lekari upozoravaju da za sve one starije od 20 godina postoje i drugi parametri koje moramo uzimati u obzir pri proveri zdravlja, piše Lisa.

Pratite nas i na Viberu!

Svaki lekar, a naročito vaš kardiolog, biće vam zahvalan ako pratite sledeće parametre i čak i vodite osnovni dnevnik o njihovoj promeni.

1. Indeks telesne mase (BMI)

BMI je visinsko-težinski pokazatelj uhranjenosti pojedinca i validan je za sve osobe starije od 20 godina. Prikazuje odnos težine i visine tela, ali s obzirom na to da ne uzima u obzir telesnu građu, upotreba BMI je ograničena. Pravilno izračunavanje BMI vrši se na osnovu četiri parametra: visine, težine, godina i pola. Normalne vrednosti BMI kreću se od 18.5 do 25.

2. Obim struka

Obim struka je važan jer on ukazuje na količinu masti sakupljene u stomačnom predelu. Mnogo masti na stomaku može da bude signal na eventualnu pretnju od srčanih bolesti ili dijabetesa drugog tipa.

Obim struka na visini pupka je još jedna korisna mera koja može ukazati na srčane probleme. Za žene obim struka treba da bude manji od 89, a za muškarce manji od 102 centimetra.

3. Holesterol

Visok novo holesterola u krvi vodi ka srčanim oboljenjima i šlogu. Nivo lošeg holesterola bi trebalo da iznosi manje od 2,6 mmol/l dok ukupan holesterol treba da bude niži od 6,2 mmol/l

4. Šećer u krvi

Visok nivo šećera u krvi može da izazove dijabetes, što uvećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja, kao i bolestima bubrega, očiju i živaca. Normalne vrednosti: 3,5-6,1 mmol/l

5. Krvni pritisak

Dva broja se koriste za izračunavanje krvnog pritiska. Radi se o sistolnom pritisku (kada srce kuca) preko dijastolnog pritiska (opuštanje srca između otkucaja). Normalni pritisak je 120/80 mmHg.