Otkrivena veza između meseca rođenja i rizika od bolesti

Naučnici ismevaju astrologe zbog toga što veruju da mesec u kome smo rođeni bitno utiče na našu ličnost i ciljeve u životu, ali novo istraživanje Medicinskog centra Univerziteta Kolumbije pokazuje da zapravo postoji veza između meseca rođenja i rizika od zdravstvenih problema.

.

Naučnici su analizirali uzorak od 1,7 miliona ljudi, uzet iz medicinske baze podataka grada Njujorka, pri čemu su pratili više od 1.600 bolesti. Oni su otkrili da 55 bolesti “značajno zavisi” od meseca rođenja zbog ekoloških faktora kojima smo izloženi tokom rođenja i u ranoj fazi razvoja.

Naučnici ističu da se zavisno od godišnjeg doba menjaju i ekološki faktori u trenutku rođenja i da okruženje, kao i interakcija gena i okruženja igraju važnu ulogu u našem razvoju.

Naučnici, međutim, skreću pažnju na to da identifikovani rizici nisu toliko veliki da bi izazvali zabrinutost i zahtevali primenu mera prevencije.

“Najuzbudljiviji aspekt ovog istraživanja je da priprema teren za novo istraživanje o tome kakvi uticaji okoline konkretno povećavaju rizik od određenih bolesti”, kaže Tatoneti.

“Kada budemo imali te mehanizme, moći ćemo da damo preporuke za način života i ishranu.”

Ovo su neka od najznačajnijih saznanja do kojih su došli Tatoneti i njegov tim:

- bebe rođene u oktobru izložene su najvećem riziku od bolesti, a one rođene u maju najmanjem;

- rizik od astme najveći je kod beba rođenih u julu i oktobru;

- bebe rođene u novembru izložene su najvećoj opasnosti od razvoja hiperaktivnog poremećaja;

- kod dece rođene u martu najveći rizik preti od srčanih bolesti, uključujući i poremećaj srčanog ritma, slabost srca (srčana insuficijencija) i poremećaj mitralnog zaliska;

- zimske bebe izložene su većem riziku od neuroloških problema.

Izvor: blic