Zašto je masturbacija dobra za zdravlje?

Brojna istraživanja dokazala su da samozadovoljavanje blagotvorno deluje na čovekovo zdravlje. Između ostalog, masturbacija jača imunitet i poboljšava raspoloženje.

.

Iako još uvek ima onih koji smatraju da je štetna, nauka pokazuje da je masturbacija zapravo vrlo zdrava – kako za fizičko, tako i za psihičko zdravlje.

Stres i raspoloženje

Australijsko istraživanje iz 2010. godine u kojem je učestvovalo 150 ljudi, otkrilo je da seks pomaže u stresnim situacijama. Dokazano je da isti učinak ima i samozadovoljavanje. Naime, tokom seksa ili masturbacije organizam ispušta koktel hormona koji umiruju telo, a samim tim ublažavaju stres i nervozu.

Kardiovaskularno zdravlje i dijabetes

Stručnjaci masturbaciju povezuju i s kardiovaskularnim zdravljem, kao i s manjim rizikom od nastajanja dijabetesa tipa 2. Nekoliko istraživanja pokazalo je da ženski orgazmi – nezavisno da li su postignuti seksom s partnerom ili masturbacijom – jačaju otpornost žene na kardiovaskularne bolesti i dijabetes.

Divljanje hormona

Neke zemlje podstiču masturbaciju među tinejdžerskom populacijom. Britanska vlada je 2009. godine, kao i neke druge evropske vlade, upućivala tinejdžere da masturbiraju barem jednom sedmično. Zašto? Masturbacija na neki način umiruje hormone i blagotvorno deluje na psihofizičko zdravlje tinejdžera čija su tela prepuna hormona.

Nesanica

Kako pokazuju istraživanja, masturbacija je jedan od najboljih prirodnih lekova protiv nesanice. Mnogi čak nesvesno pribjegavaju masturbaciji nakon haotičnog dana jer ih to smiruje i pomaže im da zaspu. Masturbacija pomaže otpuštanje dopamina u telu koji je najveći u iščekivanju klimaksa. Nakon orgazma, otpušta se oksitocin i endorfin zbog kojih se kod žene javlja osećaj smirenost i topline. Upravo takvi osećai omogućavaju ženi da zaspi bez ikakvih problema.

Infekcije

Masturbacija kod žena pomaže i u sprečavanju infekcije vrata materice, ali i blagotvorno deluje na infekcije urinarnog trakta. Poznato je da masturbacija smanjuje rizik od raka prostate kod muškaraca, a novija istraživanja pokazuju da umanjuje i rizik od raka materice kod žena. Najveću zaslugu za to ima orgazam koji "otvara vrata" materice i podstiče povećanje tzv. dobrih bakterija. Uz to, masturbacija olakšava bol koja se javlja tokom infekcije urinarnog trakta, ali i poboljšava izbacivanje starih i beskorisnih bakterija iz trakta.

Jačanje imuniteta

Zahvaljujući hormonima koji se u telu otpuštaju tokom seksualnog čina, ali i masturbacije (posebno tokom orgazma), imunitet postaje jači. To znači da ste manje podložni različitim bolestima. Takve blagodeti potvrdilo je nekoliko istraživanja naučnika iz raznih krajeva sveta.

Izvor: tportal