Trčanje ili hodanje - pitanje je sad...

Ali, šta je sa efektima?

.

Iako eksperti još uvek ne mogu u potpunosti da se slože sa tvrdnjom, trčanje može da bude loše za zdravlje kolena i zglobova, posebno kod gojaznih osoba. S obzirom na to da takve osobe imaju veći indeks telesne mase, njihovim nogama će biti teže da nose njihovu težinu što može da rezultira frakturama.

Hoće li osobe hodati ili trčati zavisi od njh. Sve je u ličnom pristupu – neki vole da trče dok će nekim više prijati hodanje. Važno je svaku aktivnost prilagoditi sopstvenom zdravstvenom stanju. Ukoliko se tek počinje s trčanjem treba trčati u intervalima da ne bi došlo do povreda. Pristup toj temi isto tako zavisi i od težine osobe. Gojazne osobe ne mogu odmah da trče zbog mogućih bolova u zglobovima pa oni treba prvo da hodaju pa po gubitku kilograma počnu da trče ako im je to u interesu.

Ispostavlja se da su hodanje i trčanje jednako dobri za zdravlje. Trideset minuta dnevno, i jedne i druge aktivnosti, pruža isti učinak.

Hodanjem se sagorevaju kalorije iako u manjim količinama. Suprotno mišljenju većine, sagorevanje manje količine kalorija je zdravije jer je tada količina kalorija koje osoba potroši uravnotežena. Glavni razlog što se trčanje smatralo zdravijom opcijom jeste količina kalorija koje čovek potroši.

Poput trčanja, i hodanje je tip kardio vežbe ali ono ne podstiče proizvodnju kortizola pa neće osobu učiniti gladnom. To je razlog zašto se hodanje smatra stabilnim oblikom kardiovaskularne vežbe.

Umesto kortizola, hodanje navodi organizam na proizvodnju serotonina i dopamina - hormona koji motivišu osobu i daju joj osećaj sreće i zadovoljstva.

Izvor: Ordinacija.hr