TRI velike greške koje pravimo u WC-u!

Verovatno niste ni svesni grešaka koje pravite prilikom odlaska u WC, ali one nisu nimalo bezazlene i mogu uzrokovati infekcije i iritaciju. Kako biste to sprečili otkrijte koje su to tri velike greške i kako ih možemo ispraviti.

.

1. Predugo sedimo
Često se dogodi da imamo potrebu da obavimo veliku nuždu, ali to ne ide tako 'glatko'. Zbog toga dugo sedimo na WC šolji i naprežemo se, a to je velika greška jer tako podstičemo razvoj hemoroida.

Ako imate problem s obavljanjem velike nužde nemojte bespotrebno sediti u iščekivanju nego ustanite, malo prošetajte po stanu jer ćete tako brže naterati probavni trakt da proradi.

2. Previše se brišemo
U ovom slučaju manje je zapravo više. Toaletni papir iritira perianalnu kožu, a to dovodi do svraba i upale. Dovoljno je obrisati se jednom ili dva puta, a ako vam je potrebno više to znači da verojatno niste do kraja ispraznili probavni trakt. Birajte mekani toaletni papir bez dodanih mirisa i parfema jer oni manje iritiraju kožu.

3. Brišemo se u pogrešnom smeru
Mnoge žene nesvesno prave ovu grešku nakon mokrenja i brišu se od pozadi prema napred. Tako prenose bakterije s rektuma prema mokraćnom kanalu.

Za razliku od muškaraca, kod žena je mokraćna cev kratka pa bakterije brže i lakše dopiru do bešike i uzrokuju urinarne infekcije. Zbog toga se uvek brišite od napred prema nazad.

Poboljšajte pamćenje za 10 minuta