Malo ili mnogo sna - veća verovatnoća za moždani udar

Istraživanje sprovedeno u Americi ukazuje na veći rizik za moždani udar (šlog) kod osoba koje spavaju premalo, ali i kod onih koje spavaju previše.

.

Prema podacima prikupljenima tokom 9 godina od oko 204.000 ispitanika s povišenim krvnim pritiskom, znatno veći rizik za moždani udar je bio prisutan kod osoba koje su prosečno spavale manje od 5 sati ili više od 8 sati.

Manje od 5 sati sna je bilo povezano sa prosečno 83 odsto većim rizikom za moždani udar, a više od 8 sati sa 74 odsto većim rizikom, piše portal Pliva.

U posmatranom razdoblju je šlog zabeležen kod 5 odsto ispitanika sa idealnim trajanjem sna, kod 11 odsto ispitanika koji su spavali premalo i oko 14 odsto učesnika istraživanja koji su spavali previše.

Prema mišljenju naučnika, uočeno povećanje šansi za moždani udar povezano s trajanjem sna je moguće objasniti posledicama veće prisutnosti hormona stresa kortizola kod osoba koje spavaju premalo i izraženijim izlučivanjem hemikalija povezanih s upalnim procesima kod učesnika istraživanja koji previše spavaju.

Izvor: tanjug