TEST: Za 3 sekunde otkrijte da li ste u formi?!

Možda će vam se učiniti da je previše jednostavno, ali ovaj kućni test zaista može da utvrdi u kakvoj ste kondiciji.

.

Test sedenja i ustajanja osmislio je brazilski lekar Klaudio Žil Arauho koji tvrdi da ova vežba pokazuje i to koliko ćete još živeti. U njoj se mere stvari esencijalne za određivanje nečije forme - snaga, fleksibilnost i ravnoteža.

Vežba se izvodi tako da sednete na pod s prekrštenim nogama, a onda ustanete trudeći se da se što manje podupirati rukama ili drugim delovima tela. Rezultati se rangiraju između 1 i 10.

Ako je vaš rezultat manji od tri, odnosno morali ste se koristiti s obe ruke, podupirali se i bočnom stranom bedra pri ustajanju, gubili ravnotežu…to pokazuje da ste u vrlo lošoj formi. Arauho tvrdi da je to znak da je rizik od smrti u narednih pet, šest godina pet puta veći.

Ako je pak vaš rezultat između osam i deset (minimalno ste se podupirali) znači da imate odličnu kondiciju. Znajte da svaki put kad izgubite ravnotežu oduzima vam se pola boda.

Ako imate problem s kolenima, bilo bi dobro da tokom izvođenja vežbe imate nekoga uz sebe u slučaju da ne možete da ustanete. Ako imate više od 50 godina i postigli ste čistu desetku - čestitajte sami sebi jer pripadate fit eliti!

U videu pogledajte precizno izvođenje vežbe i računanje rezultata.