Jorgovan ublažava temperaturu i bolove

Uskoro će vas opijati svojim zanosnim mirisom, a da li znate koliko je lekovit?

.

Mnogima omiljeni jorgovan, od aprila do juna ukrašava bašte i ulice mirisnim cvetovima u ljubičastoj, beloj i plavoj boji. Simbolizuje prve ljubavi i mladalačku nevinost, kao i oproštaj i tugu. Balkan mu je pradomovina, odakle je lepotom i opojnim mirisom osvojio parkove i bašte širom sveta. Latinsko ime potiče od grčke reči "syrnix2, što znači lula, jer se ona pravi od ovog drveta.

Ova biljka nije samo dekorativna, već i lekovita, a deo je i industrije parfema. U narodnoj medicini koriste se kora i ljuska semena, koja uspešno leči dijareju i probleme sa organima za varenje. Kao antipiretik uspešno ublažava simptome groznice i visoku temperaturu. Posebno je delotvorna u lečenju malarije, naročito kada se vrati. Jorgovan se potvrdio i kao analgetik, jer uklanja bolove, leči reumu i jača živce, ali i obnavlja ćelije jetre, eliminiše crevne gliste…

Kora drveta skida se u rano proleće ili u jesen, nakon sazrevanja plodova. Suši se usitnjena na toplom i vetrovitom mestu. Sadrži mnoštvo korisnih sastojaka kao što su siringin, tanin, gorke materije, eterična ulja, minerali. Priprema se kao čaj: u 2 dl vode potopi se jedna kašičica usitnjene kore ili ljuske ploda. Čaj se kratko prokuva i ostavi poklopljen da odstoji sat vremena. U zavisnosti od zdravstvenih tegoba, pije se jedna do dve šolje dnevno, a u težim slučajevima i tri.

Ulje iz cvetova je dobro za masažu, lečenje reume i neuralgije. Zapadna narodna medicina ga koristi za ispiranje usta, ali i skidanje visoke temperature, čišćenje creva…

U kozmetičkoj industriji koristi se ekstrakt jorgovana u kremama i tonicima. Preparati su namenjeni osetljivoj koži sklonoj crvenilu.

Ulje za reumu

Bolna i reumatična mesta masirajte uljem koje se pravi tako što se tegla od 1,5 l napuni cvetovima jorgovana do vrha, bez sabijanja. Nakon toga se do vrha sipa maslinovo ulje, dobro zatvori i drži na suncu dve nedelje, uz povremeno mešanje. Posle se procedi kroz gazu i spremno je za upotrebu. Maže se po potrebi i čuva na hladnom mestu, ali nikako u frižideru.

Možete da ga dodate u šampone, losione za telo, kreme. Ako ne volite maslinovo ulje, cvetove jorgovana prelijte kukuruznim.

Osvežavajući parfem

Od mirišljavih cvetova možete da napravite i lagani letnji parfem. Izgnječite ih, a količinu odredite sami, a zatim ih stavite u keramičku ili drugu činiju otpornu na visoke temperature. Prelijte ključalom vodom, dobro zatvorite i ostavite da se potpuno ohladi. Procijedite i odbacite cvjetove, pa tečnost ponovo skuhajte i ohladite. Proces kuvanja ponavljajte sve dok ne dobijete željeni miris. Kada posljednji put ohladite, sipajte u posudu sa sprejom, čuvajte u frižideru i koristite u toplim prolećnim i letnjim danima.

Izvor:  Ljepota i zdravlje

Pročitajte i: 

Bosiljak je mnogo više od začina!