Zdravlje

Sačuvajte srce uz pomoć ovih pet napitaka

Prevencija je najbitnija kada je očuvanje zdravlja u pitanju. Da biste sačuvali srce, redovno uzimajte ovih pet napitaka...
13.03.2017. - 11:33h

Kafa

Možda vas iznenadi činjenica da kafa ima veću antioksidativnu vrednost nego kakao ili čaj. Umereno konzumiranje kafe smanjiće rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Takođe utiče i na smanjenje upalnih procesa u organizmu.

Istraživanje sprovedeno na 83.000 žena pokazalo je da žene koje konzumiraju 2 šoljice kafe dnevno imaju 20% manji rizik od obolevanja od moždanog udara u odnosu na one koje ne piju kafu. Ukoliko, međutim, konzumirate više od četiri šoljice kafe dnevno, možda ćete imati nesanicu, osećati se uznemireno i umorno.

Sok od nara

Antioksidativna moć nara je zaista velika. Novija istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje ukusnog soka od nara može da zaštiti vaše srce tako što će smanjiti nivo holesterola u krvi i povećati protok krvi do srca. Pijte ga svežeg i bez dodatnih zaslađivača.

Crni čaj

Moćni antioksidanti u crnom čaju unaprjeđuju zdravlje srca. Dokazano je da konzumiranje crnog čaja smanjuje rizik od nastanka moždanog udara, smanjuje nivo lošeg holesterola, poboljšava funkciju krvnih sudova, kao i dotok krvi u srčane arterije. Pijte svež crni čaj, vruć i bez zaslađivača. Nekoliko šoljica ovog napitka dnevno može da smanji rizik od nastanka srčanih oboljenja.

Zeleni čaj

Kao i crni čaj, zeleni čaj sadrži obilje antioksidansa koji čuvaju srce. Istraživanje iz 2004. godine pokazalo je da povećano konzumiranje zelenog čaja smanjuje rizik od oboljevanja koronarnih arterija. Njegova upotreba je povezana i sa smanjenim nivoom holesterola u krvi, uz niži rizik za nastanak krvnih ugrušaka i moždanog udara.

Voda

Dehidratacija može da podstakne veći broj rizičnih faktora za nastanak srčanih oboljenja, kao što je povećana viskoznost krvi. Kada je organizam dehidriran i nedostaje mu tečnosti, krv je gušća, što podstiče srce da troši više energije da bi teralo krv kroz telo.

Brojna istraživanja su pokazala da je znatno manji rizik od nastanka srčanih bolesti povezan upravo sa konzumacijom veće količine vode na dnevnoj bazi. Ne postoji napitak koji bolje hidrira organizam od same vode, a to je odlično za zdravlje vašeg srca. Preporučljivo konzumiranje vode na dnevnoj bazi je 8 čaša. Obogatite vodu sveže ceđenim limunovim sokom i tako joj dajte aromu koja osvežava, a istovremeno i dozu antioksidansa koji su od izuzetnog značaja za zdravlje.

Izvor: zdravaisretna.hr