Bosiljak je mnogo više od začina!

Među svežim začinima u svom domu obavezno imajte i bosiljak. Ne samo da biste upotpunili ukus svojih jela, već i zato što veoma godi vašem zdravlju!

.

Ime bosiljak dolazi od grčke riječi basileus, što znači kralj, budući da su ga još i stari Grci smatrali kraljem začina. U Indiji je bosiljak nakon Lotusa najsvetija biljka, pa se veruje da štiti dušu i zato se koristi pri meditacijama. U Italiji je oduvek bio simbol ljubavi, pa su ga Italijanke nosile da bi privukle udvarače.

Bubuljice i akne
Pasta napravljena od bosiljka deluje kao odlično rešenje protiv upala. Naime, zeleni listići su prirodni antibiotik i deluju na bakterije i gljivice, a ujedno revitalizuju kožu.

Miteseri
Čak i ako imate "čisto" lice, koje ne muče bubuljice i akne, šanse su da imate zone na licu koje su prekrivene miteserima. Maleni, crni, neugledni mitiseri nisu jednostavni za uklanjanje i narušavaju lepotu lica. Pomozite sebi prirodnim putem: jednostavno prislonite listić bosiljka na pogođenu zonu, ostavite pet minuta neka deluje i ukonite. Dobro isperite lice mlakom vodom

Apsolutna biljka za probavni sustav
Bosiljak otvara apetit, podstiče probavu, smiruje upalu sluznice želuca i creva, ublažava grčeve, a jednako se koristi za rešavanje problema nadutosti, gasova, mučnine ili zatvora.

Rešenje za upalu uzrokovanu artritisom
Bosiljak se pokazao kao odlično sredstvo koje pomaže saniranju otoka i lečenju upala uzrokovanih artritisom. Kod obolelih osoba, koje su učestvovale u istraživanju, ova moćna biljka je smanjila spomenute simptome za neverovatnih 73 odsto, tvrde britanski istraživači.

Za zdravlje grla
Prokuvana voda s bosiljkom može da se pije da bi se umirilo bolno, upaljeno grlo, a vodicu takođe možete da koristite za grgotanje. Da biste se rešili upala u usnoj šupljini, jednostavno žvaćite nekoliko listova bosiljka. Ne samo da ćete da se rešite dosadne upale, nego ćete pročistiti krv i sniziti nivo holesterola.

Saveznik žena
Osim što je blagonaklon za probavu, bosiljak je i vrlo koristan za zdravlje bubrega – čije upale leči, jednako kao i upale bešike. Ni žene nisu preskočee kada je u pitanju urinarni trakt, s obzirom da bosiljak pomaže kod upala jajnika i materice, ali i kod neredovnih menstruacija.

Izvor: ordinacija.hr