Akne nam ukazuju na zdravstvene probleme!

U zavisnosti od toga na kom delu lica se nalaze, akne nam ukazuju na problem određenog organa. Kojeg, pogledajte dalje u tekstu...

.

Ako je vaše lice puno akni, iz njihovog rasproeda po licu možete da iščitate bolesti i stanja vaših unutršnjih organa na koje biste trebali da obratite pažnju. Reč je o mapiranju lica - konceptu koji je vekovima korišćen u kineskoj medicini i koji povezuje različite delove lica s organima.

Naime, ako u vašem telu postoji neki zdravstveni problem, on će se manifestovati i pojavom akni na licu. Saznajte šta vam njihov položaj govori o zdravlju!

1. Akne na čelu
Akne na čelu mogu da upućuju na poteškoće s probavnim traktom, jetrom i tankim crevom, ali jednako tako sugerišu na neprikladan izbor proizvoda za pranje kose. Analizirajte svoju ishranu; povećajte unos svežeg voća i povrća, a izbacite masne namirnice i prerađenu hranu. Pte mnogo vode kako biste poboljšali ispiranje toksina iz tela, a ako je potrebno, javite se lekaru.

2. Slepočnice i obrve
Pojava akni na ovom delu lica obično znači lošu cirkulaciju oko očiju i probleme sa žuči, a mogu biti indikator ishrane prepune masti i prerađenih namirnica ali i povećane konzumacije alkohola.
Svako veče kada perete lice masirajte ovo područje da biste pospešili cirkulaciju. Takođe konzumirajte manje prerađenih namirnica, a u svoju ishranu uvrstite više povrća, voća i vode.

3. Uši
Velike bubuljice i akne na ušima upućuju na loše funkcionisanje bubrega, manjak nutrijenata ili premali unos vode. Obratite pažnju na ishranu, koja mora biti raznovrsna i bogata vitaminima i mineralima, ali i smanjite unos kofeina i soli. S druge strane, povećajte unos vode – barem dve litre dnevno.

4. Brada
Akne na bradi upućuju na hormonalne probleme, ginekološke smetnje ili prljave ruke. Kako biste ublažili njihovu pojavu, uzimajte dodatke s omegom-3 da biste uravnotežili hormone ili pijte čaj od nane za raspršivanje stresa. Ako sumnjate na hormonalne probleme, obratite se lekaru koji će vam prepisati terapiju.
Ruke redovito perite i držite ih podalje lica.

5. Obrazi
Akne na obrazima sugerišu na problem s plućima i one su česte kod pušača. Bubuljice na ovom delu lica takođe mogu biti uzrokovani udisanjem zagađenog vazduha, prljavim jastucima ili prljavim mobilnim telefonima. Da biste prolepšali svoje lice smanjite broj cigareta koje pušite (ili probajte jednom zauvek da ugasite cigaretu), redovno perite posteljinu i temeljno očistite telefon.

Izvor: Ordinacija.hr