Zdravlje

Za lepši život – izaberite sreću

Uživate li u životu danas? Verovatno će mnogi odgovoriti s ne. Iz jednog ili drugog razloga, možda i iz razloga koje ne možete točno definisati reći ćete kako niste u potpunosti sretni.
28.04.2015. - 10:02h

Možete li ipak izabrati biti sretni danas?

Ovo je zaista svestan izbor jer možemo odlučiti biti srećni ili nesrećni. Sami odlučujemo da ćemo se živcirati, ljutiti, osećati uvređeno, uzrujano, frustrirano… Sami odlučujemo da ćemo mrzeti naš posao, da nam se neće sviđati što suprug ili deca rade. Zbog čega ne biste odabrali alternativu?

Uživanje u životu trebala bi biti navika. Trebali biste voleti život sam po sebi, a ne da vam trebaju svakodnevni podsticaji i velika događanja da budete sretni.

Odlučite da ćete voleti svoj život

Već danas jasno kažite kako ćete svaki dan započeti s ovom odlukom. Ako mislite da ne možete biti sretni tek tako, onda ste i u pravu. Ali ako mislite da možete biti sretni, tada to i možete. Morate izvežbati mozak da po prirodi bude radostan, naravno za ovo će vam trebati nekoliko nedelja, možda i meseci, ali vredi truda. Stalno sebi ponavljajte kako možete i želite biti sretni, pa ćete i okolnosti okretati u tom smeru.

Postanite svesni da imate sve što vam treba

Ako ste živi i pametni već imate sve što vam treba. Sve preko toga je dodatni razlog za sreću. Verovatno imate još puno toga što može biti razlog za sreću, na primer imam zdravlje, imam ljude koji me vole, imam šta da jedem, imam dovoljno novaca za preživljavanje, imam pristup pitkoj vodi, imam slobodu, imam mentalnu jasnoću…

Vidite i sami. One osnovne stvari više-manje imate, pa pustite sitnice. U ovom trenutku imate puno toga i nemojte to traćiti na loše raspoloženje.

Vizualizujte idealan dan

Kada ste osvestili kako imate sve što vam je potrebno kreirajte jasnu viziju kako bi trebalo da vaš dan da izgleda. Drugim rečima, planirajte sreću. Kreirajte modele realnosti u kojima ćete biti sve sretniji. Na početku svakog dana vizualizujte kako bi trebalo da izgleda ostatak srećnog dana i počnite da se krećete u tom smeru.

Nemojte uvek verovati emocijama

Emocije uglavnom slede ustaljene obrasce razmišljanja i osećaja, što često nije dobro. Možete naučiti kontrolisati svoje reakcije tako da ne dopustite da okolnosti u vama izazivaju negativne emocije. Naučite da prepoznajete koje su emocije loše za vas te ih se oslobodite.

Vratite svoju moć

Verovatno znate reći: On me izluđuje ili nešto slično. Vidite, dopuštate drugima da kontrolišu kako ćete se vi osećati. Ako vam se nečije reakcije ne sviđaju ignorišite ih, ako ih već ne možete promeniti. Povećajte svoj prag tolerancije i opustite se.

Izvor: zenskikutak