Sredite liniju spremajući kuću!

Koliko puta ste nakon velikog čišćenja kuće dobili upalu mišića? O da, u vašem domu krije se prava mala teretana!

.

Dok sređujete kuću, čistite, perete i peglate, možda gunđate u sebi ili pak pevušite, ali verovatno niste svesni koliko dobro činite svom telu. Umesto teretane, džogiranja i raznih vidova fizičke aktivnosti, najjeftinija i najpraktičnija varijanta je "trening u kući".

Kada gurate usisivač napred-nazad, vežbate mišiće leđa i ramenog pojasa. Ako posle toga osetite bol u vratu, to je zato što vam je glava bila pognuta. Ako dršku podesite prema svojoj visini, angažovaćete i mišiće na grudima.

Dok peglate najviše koristite tricepse. Iako deluje monotono, to je dobra vežba za ruke, jer često pravite kratke pauze dok ostavljate i uzimate peglu. Nemojte da stojite dugo, da ne opteretite noge, već šetkajte koliko možete oko daske za peglanje. Kada završite, uradite vežbe istezanja, naročito za ruke i ramena.

Pranje prozora je naporno, posebno za one koji nisu u kondiciji i imaju slabe mišiće na rukama. Ako su prozori visoki, nemojte da se istežete jer zamarate kičmu, već koristite merdevine. Ovo je dobra vežba za sve koji žele da smršaju, a nakon pranja prozora obavezno istegnite mišiće.

Mašina za veš je neizostavni detalj u svakom domu, ali mnoge stvari se peru "na ruke", bilo da je u pitanju odeća od osetljivih materijala, ukrašena šljokicama i aplikacijama, nova koja pušta boju ili jednostavno nemate vremena da uključujete mašinu za nekoliko stvarčica. Ovo je dobra vežba za grudne mišiće, rameni pojas i naravno bicepse i tricepse. Ako to radite nad kadom, onda istežete i kičmu, ali to se ne preporučuje osobvama koje imaju problema sa diskus hernijom. Zato je bolje da kadicu sa vešom podignete u visinu bokova, a dok perete veš možete da stiskate i opuštate mišiće zadnjice i imaćete savršenu guzu do leta.

Izvor: Novosti.rs