Pet neobičnih krivaca prolećnog zevanja

Prolećni umor pogađa veliki broj osoba, a uzroci su mnogobrojni...

.

1. Vreme za prilagođavanje

Našem telu potrebno je neko vreme "prilagođavanje" na novo godišnje doba, a često se to usklađivanje ne poklapa s majkom prirodom, tvrdi Natali Dautovič sa Univerziteta Alabama i istraživačica navika spavanja.

Neusklađenost bioloških promena s podsvesnim pri prelasku na novo godišnje doba čest je uzrok pospanosti tekom proleća.

2. Pomeranje sata

Duži dani, odnosno pomeranje sata svakako utiče na naš svakodnevni ritam. Pomeranje sata utiče na naš raspored spavanja i budnosti. Nisu svi ljudi isti i u prirodnu ravnotežu se vraćaju različitim tempom, a oni kojima je potrebno više vremena da se prilagode "moraju da se" bore s prolećnim umorom.

3. Polen

Mnogi se groze proleća jer s njim kod njih stupaju na scenu i alergije. Cvetanje određenih vrsta biljaka kod alergičara uzrokuje mnoge neugodne simptome te alergija itekako može da bude uzrok koji vam ne dopušta neometan san.

4. Pevanje ptica

Pevanje ptica nagoveštava da su došli topliji, prolećni dani. I dok će neki uživati u toj pesmi nakon zimskih, hladnih dana, mnogima će to ometati san.

5. San nije prioritet

Nakon što smo kančno dočekali lepo vreme, mnogi će više vremena provoditi na vazduhu, u društvu s prijateljima i s porodicom, a san neće biti na vrhu liste prioriteta. Tako će proleće odložiti spavanje i lako uzrokovati umor.

Izvor: Večernji.hr