Bez ovih 10 stvari se ne ide u teretanu!

Nešto od ovoga sigurno zaboravljate!

.

1. Majica i trenerka

Čista i udobna oprema za vežbanje koja ne sputava pokrete, a napravljena je od materijala koji dišu i omogućavaju isparavanje znoja (pamuk, viskoza) glavni su deo svake torbe za vježbanje. Procenite (prema uslovima) šta vam treba - trenerka, šorts, helanke, majica s rukavima ili top bez rukava.

Važno! Ukoliko planirate duži trening – svakako ponesite rezervnu majicu.

2. Brushalter

Za vreme intenzivne fizičke aktivnosti grudi moraju da imaju potporu, a običan brus to ne osigurava. Pogrešan brus može da dovede do prevremenog opuštanju grudi zato se u torbi mora naći i poseban brushalter za sport.

Važno! Sportski brushalter ujedno štiti grudi od sitnih povreda koje su moguće, na primer tokom aerobnih vežbi na steperu.

3. Patike

One su danas vrlo moderna obuća, ali nemaju sve patike istu namenu. U torbi za vežbanje zato ponesite - posebne patike za teretanu, koje ste izabrali prema vrsti vežbi. Te patike moraju da budu čiste da u teretanu ne biste unosili nečistoću i mikroorganizme. Nemojte da izaberete patike sasvim ravnog đona, jer ne pružaju podršku stopalu i ne amortizuju korake pri trčanju.

Važno! Za aerobne vežbe (step i sl.) savetuju se patike s pojačanim zadnjim delom (amortizuju udare koje trpe kukovi pri kontinuiranom skakanju i ne uzrokuju male povrede koje mogu s vremenom da izazovu zdravstvene probleme).

4. Peškir

Osnovno pravilo higijene u teretanama jeste da sebe i druge zaštite od bakterija. U svim teretanama je gotovo obavezno da stavite peškir – na pod ili podlogu za vežbanje - pre sedanja (da se ne bi pokupile bakterije preko zaostalog znoja).

Važno! Pre nego što sami krenete da vežbate na nekoj spravi i kad završite s vežbanjem na njoj - očistite spravu.

5. Flašica s vodom

Znojenje i žeđ su sastavni deo vežbanja, a voda je najbolji izbor za vraćanje izgubljene tečnosti. Zato obavezno u torbu treba da ubacite flašicu s vodom.

Važno! Flašicu napunite vodom kod kuće, nakon što ste je prethodno dobro oprali vrućom vodom i deterdžentom. Na upotrebljenoj flašici se naime zadržavaju bakterije. I da, nikada ne pijte iz tuđe niti svoju flašice delite s drugima.

6. Higijenske maramice i dezodorans

Bez ovih higijenskih sredstava gotovo je nezamisliv odlazak u teretanu.

Važno! Higijenske maramice i dezodorans mogu da vam budu pravi spas kad iz nekog razloga - ne stignete ili ne želite - da se tuširate posle vežbanja. Obrišite znoj vlažnom higijenskom maramicom i neutrališite miris dezodoransom – tako ćete prebroditi vreme dok stignete do kuće i vašeg tuša.

7. Rukavice za vežbanje

Vežbanje na nekim spravama kao i dizanje tegova, ostavlja na dlanovima žuljeve kojih ćete se teško rešiti. Rukavice za teretanu sprečavaju taj problem. Imate li nežnu kožu ruku, nabavite rukavice za teretanu. Uvek ih nosite dok vežbate s tegovima – kako iz higijenskih razloga, tako i da ne zaradite žuljeve, ali i da vam tegovi ne bi iskliznuli iz ruke.

8. Mp3 plejer

Prava muzika ima snažan motivacioni učinak pa uz nju vežbamo duže i/ili intenzivnije. Zato je dobro svoj mp3 plejer s odabranom muzikom - poneti u teretanu. Napunite mp3 plejer omiljenim pesmama brzog tempa, koje vas podstiču na vežbanje, i nemojte da zaboravite slušalice.

9. Dnevnik vežbanja

On olakšava praćenje postignutog napretka, pa stoga ima i podsticajnu ulogu. Nemojte da zaboravite da zapišete svaki trening.

Važno! Zapisujte sve setove, ponavljanja, težinu tegova i količinu odmora. Morate da znate koliku težinu ste već podigli, da biste u budućnosti dizali još veću.

10. Pulsmetar – merač otkucaja srca

Mnogi rekreativci koji paze kako vežbaju, imaju merač otkucaja srca da bi pratili srčani rad za vreme aerobnih vežbi ili dizanja tegova. Ako ga i vi imate, onda svakako svoj merač stavite u torbu s ostalim stvarima koje ćete poneti u teretanu.

Još neka pravila treba da se pridržavate u teretani:

- u dvoranu ulazite samo u čistim patikama

- vežbate li pilates ili jogu, onda vežbajte u čarapama ili baletankama, a ne bosi

- uvek vežbajte na svom peškiru

- ruke perite pre i posle vežbanja

- izbegavajte dodirivanja lica rukama

- ako pored umivaonika nema papirnatih ubrusa, onda ruke očistite gelom za dezinfekciju nakon vežbanja

Izvor: Naturala.hr

Pročitajte i: 

Jutro počnite jogom