Da potrošite 100 gr francuske salate potrebno vam je pet sati hodanja ili sat i po trčanja!

Nemojte misliti da je za rusku potrebno manje!

.

Mala je razlika između francuske i ruske salate. Možda u jednom do dva sastojka. 

Jedna ili druga obavezne su na prazničnim trpezama, pa je tako i na današnji, uskršnji, dan.

Zato, pre nego odete na porodični ručak i napunite tanjir francuskom ili ruskom salatom imajte na umu sledeće.

Sto grama francuske salate ima oko hiljadu kalorija, što je gotovo polovina kalorijskih vrednosti potrebnih odrasloj osobi za ceo dan.

A upravo francuska salata neizostavni je prilog u uskrsnom meniju koji, u kombinaciji s neradnim danima, često rezultira brzo nakupljenim viškom kilograma.

Naš želudac ima svoje dimenzije i zapreminu, u proseku to je jedan standardni tanjir hrane. Ali u čemu je zamka?

Na jedan tanjir može da stane i jelo koje ima 400 kalorija, ali i pola torte, zato je važan sadržaj tanjira, upozoravaju nutricionisti.

Za uskršnje praznike, uz spomenutu francusku ili rusku salatu, uobičajen sadržaj tanjira je kuvana šunka, jaja, mladi luk pa i mesni obrok poput svinjetine ili jagnjetine. Nezaobilazni su i kolači.

Zato, kada za praznični doručak pojedete jedno kuvano jaje, 100 grama kuvane šunke uz isto toliko francuske ili ruske salate, već ste ujutro uneli 1400 kalorija. hleb nismo ni računali, a ručak i dezert tek slede…

Sve su to namirnice s bogatim skrivenim količinama soli, što znači da posle mnogo popijemo, a najveći problem upravo su kalorijske vrednosti u slatkim, negaziranim pićima.

U skovoima je više kalorija nego u hrani i jedan dan takvog odstupanja ne može dramatično da promeni našu telesnu težinu, ali ne sme se preterivati.

Možda je dovoljna motivacija za odluku o razumnom unosu hrane za praznike napomena: da bi se potrošilo samo 100 grama francuske salate, treba trčati gotovo sat i po ili hodati – pet sati!

Izvor: Večernji.hr