Ruke i nokti otkrivaju tajne vašeg zdravlja

Neke od prvih promena koje su odraz stanja vašeg tela i pogoršanja zdravlja javljaju se na rukama i noktima. Svaki dan u njih gledate i ne primećujete ništa, a mogli biste mnogo.

.

1. Drhtanje ruku

Ako vam se ruke nekontrolirano tresu, za početak ne paničarite jer može da se radi o previše kofeina ili premalo sna. Neki lekovi, poput onih za astmu i protiv depresije mogu da uzrokuju ovu pojavu. Ali, ako vam se ruke prečesto nekontrolirano tresu, vreme je da posetite lekara jer može da se radi i o Parkinsonovoj bolesti, rekao je dr. David E. Bank, profesor dermatologije iz Njujorka.

2. Lomljivi nokti

Ako vam se čini da su vam nokti posebno slabi i lomljivi, možda vam nedostaje cinka. Prema rečima dr. Banka, on pomaže kod obnove i rasta noktiju. Ukoliko je to razlog, dodajte ga u svoju ishranu.

3. Bele mrlje na noktima

Ova pojava se uglavnom povezuje s lošim prehrambenim navikama, tačnije s nedostatkom cinka, kalcijuma i gvožđa u organizmu. Problem možete da rešite suplementima i konzumacijom namirnica koje sadrže potrebne minerale i vitamine.

4. Koža koja se ljušti i peruta

Ako koža na prstima iznenada počne da vam se peruta, možda vašem organizmu nedostaje vitamina B. Ovaj vitamin podstiče rast noktiju i obnovu kože, a takođe stvara prirodnu barijeru koja kožu štiti od isušivanja. Osim dodataka ishrani, možete da ga pronađete u ribama, kikirikiju, pečurkama, avokadu...

5. Plava boja noktiju

Ako vam nokti postanu plave boje to bi značilo da ne dobijaju dovoljno kiseonika. Razlog može da bude bolest respiratornog sistema ili Rajnaudov sindrom - periferna arterijska bolest. Do ove pojave može da dođe, ali isto tako kod nekih osoba cirkulacija je jednostavno lošija, posebno kada vladaju zimske, niske temperature. Ipak, ako su vaši nokti kontinuirano plavi, potražite savet lekara

6. Tanki, mekani i savitljivi nokti

Ovakvi nokti mogu da ukazuju na nedostatak kalcijuma ili proteina. Pazite da u ishranu unesete dovoljno mlečnih proizvoda, kao i sardina i spanaća. Ako to ne pomogne, posetite lekara.

Izvor: Ordinacija.hr

Pročitajte i: 

Mladi luk - spas za vaše zdravlje