Izborite se sa infekcijama uz pomoć soli

Uglavnom vas lekari opominju da u ishrani koriste što manje soli. Ipak, so nečemu itekako koristi!

.

Unos više soli u organizam može da pomogne telu da se bori s infekcijama, pokazalo je novo istraživanje koje će prouzrokovati raspravu o dobrim i lošim stranama soli koja unesena u prevelikim količinama izaziva povećanje pritiska i sledom toga povećani rizik srčanog i moždanog udara.

So je važna za metabolizam, formiranje kostiju, nervni sistem i probavu, a prema nemačkim i američkim naučnicima i za imuni sistem.

Već je ranije poznato da organizam višak soli skladišti u koži, a naučnici su utvrdili da se joni natrijuma skupljaju na mestu kožnih infekcija izazvanih bakterijama kod ljudi i miševa.

Naučnici su, prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu "Cell Metabolism", pokazali na miševima da so jača imuni odgovor.

"Zalihe soli omogućavaju koži da se odbrani od mikroba", kaže lider istraživanja Džonatan Džanč s instituta za kliničku mikrobiologiju univerziteta u Regensburgu.

So aktivira imunosne ćelije makrofage koji ubijaju uzročnike zaraze.

"Ali, to otkriće ne treba koristiti kao izgovor za povećanu konzumaciju soli", kaže Džanč i dodaje.

"Oni koji unose previše soli i dalje su izloženi riziku razvoja kardiovaskularnih poremećaja".

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje unos do 5 miligrama soli dnevno i ističe da smanjeni unos soli smanjuje rizik od srčanih i moždanih udara.

Danas ljudi prosečno unose 10 miligrama soli dnevno.

Izvor: metro-portal.hr

Pročitajte i: 

Ove namirnice nikako NE SMETE podgrevati!