Hoćete da smršate? Izbegavajte ovih 5 vrsta voća i povrća!

Voće i povrće spada u zdravu grupu namirnica koje bi trebalo jesti svakog dana. Ali to ne znači da sve vrste voća i povrća možemo jesti u neograničenim količinama. Štaviše, ako pazite na liniju, ili držite dijetu, ograničite uživanje u sledećim slasnim zalogajima:

.

1. Sušeno voće
Sušeno voće je zdravo, ali zbog specifičnog procesa obrade tokom kojeg se izvlači voda iz plodova, reč je i o vrlo kaloričnim namirnicama. Recimo, u sto grama subog grožđa, nalazi se čak 500 kalorija!

2. Konzervirano voće
U procesu konzerviranja dodaju se hemijski aditivi i šećeri, koji povećavaju kalorijsku vrednost proizvoda. Ponekad je lakše naći komadiće konzerviranog egzotičnog voća, nego njihovu svežu varijantu. Imajte na umu da sto grama svežeg ploda ananasa ima oko 50 kalorija, a ista količina konzerviranog voća duplo više.

3. Avokado
U ovom zelenom tropskom voću nalaze se esencijalne masne kiseline koje čuvaju srce i vaskularni. Ali, u sto grama avokada nalazi se i 160 kalorija, što je otprilike četiri puta više nego u istoj količini jabuke. Uz to, često i neumereno konzumiranje avokada može dovesti do drastičnog povećanja nivoa holesterola u krvi.

4. Batat
Slatki krompir je dobar izvor vitamina A i C, kao i drugih hranjivih materija. U sto grama kuvanog batata nalazi se 86 kalorija, a brojka se udvostručava ako od njega želite da napravite pire s dodatkom mleka, ulja i soli. Umesto toga, okrenite se zelenom lisnatom povrću, koje u sto grama ima tek 20-tak kalorija.

5. Industrijski sokovi od voća i povrća
Prirodni sokovi su dobro rešenje za ljude koji nemaju vremena i mogućnosti da jedu sveže plodove voća i povrća. Ali kada kupujete takve proizvode, treba čitati deklaraciju. U industrijskim sokovima nalazi se mnogo skrivenog šećera i soli, koji povećavaju kalorijsku vrednost celog napitka i koji mogu dovesti do naglog skoka šećera u krvi.

Izvor: zadovoljna.hr