Šta se dešava sa našim telom kada se pomeri sat?

Jeste li osetili juče ili danas neke tegobe?

.

Pomeranje časovnika na letnje računanje vremena obično donosi sa sobom neispavanost i umor. Ovo su neki od problema koje možete da primetite u narednom periodu.

Hladnoća
Kada je vašem telu neophodan san, ono se prirodno priprema za odmor, što znači da se hladi. Ako primetite da vam cvokoću zubi, bez nekog očiglednog razloga, verovatno vam nedostaje sna.

Veoma slaba koncentracija
Podaci pokazuju da se broj saobraćajnih nesreća povećava upravo u nedelji posle prelaska na letnje računanje vremena. Uvek se dobro razbudite pre nego što sednete za volan.

Mentalno zdravlje
Nedostatak sna se povezuje sa depresijom. Studije su pokazale da se posle pomeranja časovnika povećava čak i broj samoubistava, jer ta promena može da poremeti biološki sat i pogorša simptome mentalnih problema.

Postoji nekoliko načina da se brže vratite u normalan ritam spavanja:

Nemojte nadoknađivati
Bez obzira na to što vam se možda duže ostaje u krevetu, probajte da ustajete u isto vreme, kao i pre pomeranja sata, jer ćete tako zadržati ritam.

Krećite se
Svež vazduh i prirodna svetlost su prirodan način da se razbudite. Biće vam korisna čak i vrlo kratka šetnja.

Nema svrhe da ležete ranije ako vam se ne spava

Ako idete u krevet, iako znate da nećete zaspati, samo ćete biti još nervozniji. Ostanite budni još neko vreme, čitajte knjigu ili slušajte neku opuštajuću muziku.

Bez elektronike
Možda ćete pasti u iskušenje da “surfujete” internetom pre spavanja, ali je naučno dokazano da svetlost ekrana remeti prirodan san. Što pre usvojite zdravije navike kad je reč o pripremanju za spavanje.

Smanjite unos kafe
Stručnjaci kažu da poslednju kafu u toku dana možete da popijede najmanje šest sati pre spavanja, jer može da vam poremeti san.

Izvor: Telegraf.rs

Pročitajte i: 

Šoping terapija je odlična za vaše zdravlje! Znate li zašto?