Naočare za daltoniste!

Jedna firma iz Kalifornije razvila je specijalne naočare koje omogućavaju osobama koje pate od daltonizma da prepoznaju boje.

.

Osobe koje imaju ovaj poremećaj su slepe za boje. U svetu kakvim ga one vide nema ni zelene, ni crvene boje, već mnoštvo sive i bež nijansi.

Da bi im pomogli u uklanjanju posledica ove anomalije, stručnjaci kompanije Enćroma proizveli su naočare koje filtriraju boje kako bi ih učinile vidljivijim.

"Nikada pre toga nisam mogla da razaznam ružičastu boju", uzbuđeno je izjavila mlada žena koja je probala naočare.

"Kada moj sin crta, stalno menja bojice. Sada znam i zašto", zadovoljno je rekao muškarac koji je uz pomoć naočara prvi put mogao da se divi crtežima svog mališana.

Daltonizam je vid delimičnog slepila koji se sastoji u nesposobnosti razlikovanja boja. Termin je dobio ime po engleskom hemičaru Džonu Daltonu, koji je 1798. prvi opisao ovu anomaliju čula vida koju je i sam imao.

Na mrežnjači oka nalaze se nervni završeci - fotoreceptori za tri osnovne talasne dužine svetlosti koje dele u različite kanale koji odgovaraju crvenoj, zelenoj i plavoj boji. Kod osoba koje ne raspoznaju boje postoji poremećaj u receptorima - podela se ne odvija pravilno pa one stoga ne prepoznaju boje ili zamene jednu boju za drugu.

Izvor: tanjug