Zdravlje

Ove namirnice nikako NE SMETE podgrevati!

Iako je mnogo lakše da za vikend pripremite nekoliko obroka koje ćete jesti u toku nedelje nakon posla ipak jednu stvar morate da znate, postoje namirnice koje nakon podgrejavanja nikako nisu zdrave!
23.03.2015. - 10:07h

Juče skuvano povrće danas možete da pojedete u obliku hladne salate sa maslinovim uljem i limunom, ali nikako ne bi trebalo da ga podgrevate. Nutricionista Milka Raičević, za 24sata.rs kaže da isto pravilo važi i za meso, ali i za mnoge druge namirnice.

"Najbolje bi bilo da se ništa ne podgreva, jer svaki put kada zagrejete hranu dolazi do drugačije hemijske reakcije. Naravno, ne zavisi sve od podgrejavanja, već i od toga koliko dugo je hrana stajala, da li je bila u frižideru i da li ste je čuvali ispravno, sa folijom ili poklopcem", kaže nutricionista.

Iako se ne savetuje grejanje bilo koje namirnice, najgori je spanać.

"Spanać i generalno zeleno lisnato povrće nikad ne smete da podgrevate, jer tu dolazi do najvećih hemijskih promena. Može čak da bude i toksično. Stajanjem dolazi do promena na zelenom lisnatom povrću, ali kada pogledate, na primjer, zelenu salatu, sve te promene se odmah vide i vi je nećete pojesti. Kod spanaća se to ne vidi baš tako lako",objašnjava Milka Raičević.

A zanimljivo je da ni pasulj ne bi trebalo da podgrejavamo.

"Iako se to kod nas radi, pa se pasulj podgrejava danima, zapravo je on idealan na sobnoj temperaturi. To znači da možete da ga ostavite da prenoći u frižideru, a onda izvadite porciju i ostavite da se sam ugreje. Ovo sve važi i za podgrejavanje u mikrotalasnoj pećnici", ističe naša sagovornica.

Na ovoj listi bi trebalo da se nađe i karfiol i sve ostale namirnice koje sadrže sumpor. 

Ni pečurke ne smete da grejete, a isto važi i za meso, posebno ono sa roštilja. Grašak, paprika, mlečni proizvodi, razne repe i krompir takođe.

"Integralne žitarice, bilo da se radi o ječmu, pšenici ili bilo kojoj drugoj, gube najmanje nutritivne vrednosti ovim putem, ali se ipak ne savetuje ponovno grejanje. Svi mi ponekad grejemo i hleb, a za to postoji mnogo bolja alternativa. Jednostavno ga uvijte u foliju i ostavite da stoji na radijatoru. Tako će dugo biti dopao i svež", ističe Raičević, dodajući da to ne važi za tostiranje hleba, koje se preporučuje.

A šta da radite sa graškom od juče koji ne smete da podgrevate? Jednostavno, napravite salatu. Nutricionista savetuje hladnu salatu, koja može da se napravi gotovo od svakog povrća, uz dodatak malo maslinovog ulja, limuna i začina po želji. Dodjate i kuvano meso koje vam je ostalo i uživajte u zdravom i brzom obroku.

Izvor: 24sata.rs

Pročitajte i: 

Doba je rotkvica, oduševiće vas njihova lekovitost!