Zdravlje

Da li pravilno perete zube?

Pranje zuba je, naizgled, jednostavan postupak, ali većina osoba ne održava higijenu usta na pravilan način. I ne zna u čemu greši... Ali, kada posete zubara, mnoge frapira činjenica da opet imaju karijes na nekoliko zuba, a od poslednje popravke je prošlo samo dva, tri meseca.
21.03.2015. - 09:00h

Zabrinjavajuće zvuči i podatak da više od 2,4 milijarde ljudi potpuno zanemaruje oralnu higijenu. Ovo je zaključak istraživanja objavljenog u stručnom časopisu "Journal of Dental Research". Zato, ukoliko želite da sačuvate blistav osmeh, ujutro i uveče obavezno koristite četkicu i pastu, i to na sledeći način:

1. Nabavite srednje tvrdu četkicu, jer meka ne skida naslage, a gruba oštećuje gleđ i desne.

2. Četkicu postavite sa spoljne strane između zuba i desni i laganim, vibrirajućim pokretima, pomerajte je levo-desno. Tim pokretom omogućavate vlaknima da prodru između zuba. Zatim je vucite na dole (ako su gornji zubi u pitanju) ili gore kada perete donje.

3. Unutrašnju stranu prednjih zuba perite tako što ćete da četkicu držite vertikalno, a zatim pomerate nežno gore-dole.

4. Unutrašnju stranu bočnih zuba perite povlačeći energično četkicu na gore (kod donjih zuba), odnosno na dole (gornji).

5. Grizne površine čistite kružnim pokretima, a četkicu držite potpuno horizontalno.

6. Veoma je važno da četkice za zube redovno menjate, najviše posle tri do četiri meseca.

Najčešća greška: Naslage hrane, koje se nalaze na površini zuba, neće se skinuti ako četkicu povlačite samo levo-desno, već će se sabijati između zuba i vremenom uzrokovati karijes. Takođe, ukoliko četkicu pomerate samo gore-dole, naslage (koje su pune bakterija) nabijate u desne i pravite "gnojne džepove".

Izvor: novosti