Pet zdravih načina za snižavanje krvnog pritiska

Patite od povišenog krvnog pritiska? Pre nego što posegnete za lekovima uzmite u obzir ovih pet zdravih načina za njegovo regulisanje.

.

1. Brzo hodajte
Veoma osetljivi pacijenti koji su brzo hodali uspeli su da smanje krvni pritisak za više od 6 mmhg. Vežbanje pomaže srcu za efikasnije korišćenje kiseonika, pa mnogo lakše "pumpa" krv. Pokušajte da vežbate bar 30 minuta svaki dan.

2. Dišite duboko
Lagano duboko disanje i meditacija snižavaju nivo hormona stresa koji pojačava delovanje reninam, enzima koji utiče na porast krvnog pritiska. Duboko disanje biste trebali da praktujete oko pet minuta svakog jutra kao i pre spavanja. Prilikom izdisaja se oslobodite tenzije.

3. Jedite krompir
Namirnice pune kalijuma su važan deo svakog procesa snižavanja pritiska. Da bi pomogao, na dan bi trebalo u organizam uneti oko 3,000 mg kalijuma. Osim krompira, namirnice bogate kalijumom su i paradajz, banane i grašak.

4. Smanjite unos soli
Smanjena konzumacija soli u periodu od samo četiri nedelje značajno snižava krvnog pritisak. Ovo je jedna od stvari koje možete da promenite odmah, a odraziće se na vaše zdravlje pozitivno – u kratkom vremenskom razdoblju.

5. Počastite se tamnom čokoladom
Tamna čokolada sadrži flavonoide koji krvne sudove čine elastičnijima, a da konzumacija iste snižava krvni pritisak dokazano je u velikom broju istraživanja. Na dan priuštite sebi oko 15 g tamne čokolade s najmanje 70 odsto kakaa.

Izvor: Ordinacija.hr

Pročitajte i: 

Hronični umor - organska, a ne psihloška bolest